Cum poți să ai un somn mai odihnitor

Lumea modernă ne face să fim permanent privați de somn și nu e vorba numai de cât dormim ci și de calitatea somnului. Lipsa de calitate a somnului te face să fii mai irascibilă și mai puțin activă, iar cu timpul poate crește riscul de diabet, are efecte negative asupra memoriei și concentrării, contribue la scăderea imunității, la hipertensiune și creștere în greutate, care nu sunt tocmai lucruri de vise plăcute.

Iată câteva sugestii cum să creezi o rutină înainte de culcare pentru a avea un somn mai odihnitor.

1. Cât de mult ar trebui să dormi

În medie adulții au nevoie între șapte și nouă ore de somn pe noapte. Deși unii oameni pot avea nevoie de mai mult sau mai puțin somn pe noapte, a doua categorie trebuie să fie atentă la limita minimă de somn necesară. Credem că nu avem nevoie de mult somn pentru a funcționa, dar lipsa de somn ne va afecta mai devreme sau mai târziu sănătatea.

2. Igiena somnului

Dacă simți că nu dormi suficient, sau nu ai un somn așa de odihnitor cum ți-ai dori, poate că ar trebui să-ți reevaluezi igiena somnului, adică activitățile și obiceiurile pe care le ai înainte de culcare, pentru a avea cel mai bun somn cu putință.

3. Ritual înainte de culcare

Prin crearea unui mini-ritual pentru a te ajuta să dormi, îi semnalezi creierului că e timpul să intre în modul relaxare și poți adormi mai repede.
Un element esențial pentru somn e să ai o "uniformă de dormit", fie că e pijama sau "costumul Evei", să ai ceva în care să te schimbi (sau să nu fie nevoie să te îmbraci) poate de-asemenea să îi semnaleze creierului că e timpul să se odihnească. Unele dintre noi vin acasă de la servici se schimbă în haine confortabile (chiar pijamale) și se culcă în acele haine, dacă crezi că ești din această categorie încearcă să îți pui deoparte niște haine numai pentru dormit în care să te schimbi înainte să te bagi în pat.

4. Aşternuturi curate

Pentru că așternuturile și pernele pot deveni surse ascunse de alergeni e recomandat să le schimbi săptămânal, în special dacă ai animale de companie.

5. Dispozitivele electronice

Nu numai că lumina albastră de la majoritatea laptopurilor, tabletelor și telefoanelor poate determina organismul să producă mai puțină melatonină dar dacă ai dispozitivele la îndemână poate crește tentația de a răspunde la încă un e-mail sau de a te uita puțin la Netflix sau la conturile de social media. Dacă șimți nevoia permanentă să vezi ultimul tweet sau ultima postare de pe Facebook atunci lasă-ți telefonul în altă cameră sau cel puțin nu îl mai folosi cu 30 minute înainte să te culci.

6. Mediul potrivit pentru dormit

Spațiul de dormit este recomandat să fie o cameră întunecată, cu puțin zgomot și cu o temperatura confortabilă. Dacă locuiești lângă o stradă aglomerată sau ai vecini gălăgioși încearcă dopurile de urechi sau un aparat de zgomot alb pentru a reduce excesul de zgomot.

7. Program de somn

Nu trebuie să fi exagerat de strictă, dar încearcă sa te ții de programul de somn stabilit. Dacă te culci o noapte la 23:00 și în alta la 2:00 organismul tău nu mai știe când ar trebui să fie treaz sau să doarmă, iar efectul este că vei adormi mai greu în fiecare noapte.

8. Perseverență

Crearea unei rutine pentru a dormi nu ar trebui să fie stresantă. Vei găsi unele dintre sfaturile anterioare utile altele nu prea. Multe lucruri contribuie la o bună igienă a somnului dar cheia este perseverența. Cu alte cuvinte dacă să faci o baie caldă, să faci yoga și să ai pilota perfectă e prea mult, concentrează-te pe un singur lucru de exemplu să reziști tentației de a verifica rețelele sociale înainte de culcare și fă asta în fiecare seară fără excepții.Votează:
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)