Produsele etichetate "Fitness" iti saboteaza dieta

Un studiu publicat de American Marketing Association (AMA) arata ca cei permanent atenti la greutatea lor manaca mai mult atunci cand produsele sunt etichetate ca "fit" sau "fitness". In efortul lor de ai atrage pe consumatorii activi fizic si care sunt atenti la ce mananca unele marci de produse alimentare folosesc ambalaje ce prezinta ideea activitate fizica (gandestere la alergatorul de pe batonul energizant).

Conform studiului aceasta etichetare pune in pericol eforturile consumatorilor de a slabi in loc sa ii motiveze sa devina mai activi .

Cercetatorii au evidentiat efectul pe care il are acest tip de etichetare asupra dietei si a nivelului de activitate a oamenilor care sunt permanent atenti la greutatea lor si au concluzionat ca etichetarea ca "fit" i-a determinat pe participanti sa manance o cantitate mai mare din aceste produse daca acestea nu erau interzise de dieta. In acelasi timp, pentru a inrautati lucrurile, subiectii au redus si nivelul de activitate fizica practicata, vazand produsele "fit" ca substitut pentru aceasta.

Studiul a fost impartit in trei etape si la el au pticipat peste 500 de barbati si femei. In prima faza, participantilor li s-a spus sa considere ca sunt acasa si iau o gustare. Li s-a dat fie un baton etichetat ca "fitenss" pe care erau desenati o pereche de pantofi de alergare fie un baton etichetat "Trail Mix". Au avut la dispozitie 8 minute sa le guste sa raspunda la un chestionar de 33 de intrebari. In faza a doua, "Trail Mix" a fost indicat la un grup ca fiind un produs sanatos si la alt grup ca fiind "interzis pentru dieta". In a treia faza, participantilor li s-a oferit posibilitatea de a face exercitii pe o bicicleta eliptica dupa ce au mancat gustarea.

Nu numai ca participantii au mancat mai mult din produsul etichetat "Fitness" dar au si consumat mai putina energie dupa ce au mancat produsul - probabil pentru ca nu au simtit ca au nevoie sa lucreze atat de vizguros.

In concluzie: produsele etichetate ca "fitness" nu sunt neaparat produse nesanatoase dar nu ar trebui sa le vezi ca fiind un substitut pentru activitatea fizica.


Votează:
1 1 1 1 1