Bicarbonatul de sodiu este un produs foarte versatil, pe lângă rolul esențial în prepararea prăjiturilor este și un agent de curățare excelent. Nu trebuie să mai cumperi o mulțime de substanțe chimice, un costum de protecție, o masca de gaze și mănuși pentru a avea o casă curată, bicarbonatul este biodegradabil, nu este toxic nici pentru copii și nici pentru animalele de companie și bonus este ușor abraziv. Este în special eficient în bucătărie și baie, în mare parte pentru calitatea sa de a absorbi mirosurile.

Iată cum poți folosi bicarbonatul de sodiu la curățenia de primăvară:

1. Îndepărtează petele de pe cadă sau chiuvetă

Se mai întâmplă ca pe cadă sau pe chiuveta de ceramică să rămână câte o pată încăpățânată dar, o poți îndepărta cu o pastă din bicarbonat de sodiu și puțin suc de lămâie. Lasă-o pe pată să acționeze 30 de minute, freacă puțin cu un burete dacă mai este nevoie apoi clătește-o.

2. Îndepărtează petele de pe vase

Urmele de ceai negru sau de cafea de pe cănile de ceramică le poți curata ușor cu un amestec de bicarbonat de sodiu și apă, freacă ușor pata pentru a o îndepărta. Petele de mâncare arsă de pe cratițe și tigăi le poți îndepărta frecând energic cu un burete umed și putin bicarbonat de sodiu.

3. Curăța obiectele de argint

Spală obiectele din argint. Pune pe fundul unei cratițe folie de aluminiu, așează obiectele pe care vrei să le cureți, adaugă o soluție de bicarbonat de sodiu (1/4 căni de bicarbonat de sodiu, câteva lingurițe de sare și 4 căni de apă fierbinte) acoperă-o câteva secunde. Reacția chimică va îndepărta toată murdăria.

4. Desfundă țevile

Pentru a desfunda scurgerea fără a apela la substanțe chimice care necesita masca de gaze și costum de protecție, toarnă 1/2 cana de bicarbonat de sodiu și apoi 1/2 cana de oțet pe scurgerea înfundată. Acoperă-o cu o cârpă umedă, așteaptă 5 minute după care toarnă apă fierbinte.

5. Îndepărtează mirosurile de pe covoare

Covoarele și mochetele capătă uneori mirosuri neplăcute de exemplu ca urmare a "cadourilor" lăsate de animalele de companie. Pentru a absorbi mirosurile și în general pentru împrospătarea aerului din cameră împrăștie bicarbonat de sodiu pe covor, așteaptă câteva ore apoi aspira pulberea.

6. Șterge urmele de creion de pe pereți

Copii au uneori tendința sa deseneze oriunde iar pereții par să fie un mediu extrem de atractiv pentru a se exprima. Pentru a șterge urmele de creion pune bicarbonat de sodiu pe un burete neabraziv umed și freacă ușor.

7. Curăța salteaua

Pentru a evita acumularea de praf și de celule moarte trebuie să îți cureți regulat salteaua. Poți să scapi de mirosurile din saltea împrăștiind bicarbonat de sodiu pe ea, lasă-l să stea o jumătate de oră. Dacă ai și pete pe saltea atunci înainte de a împrăștia bicarbonatul stropește-le cu oțet, pune un prosop deasupra lor și lasă-le asa câteva ore apoi aspira bine salteaua.

8. Scoate murdăria din peria de păr

Produsele pentru coafat tind să fie extrem de lipicioase și lasă o pelicula pe peria sau pieptănul de par pe care poți să o îndepărtezi ușor dacă le pui peste noapte într-o cană cu apă călduță și bicarbonat de sodiu.

9. Îndepărtează mirosurile din pantofi

Bicarbonatul de sodiu este ușor alcalin și datorita pH-ului mare elimină mirosurile prin neutralizarea acidității. Dacă pantofii tăi sunt mirositori nu trebuie decât să împrăștii în ei bicarbonat de sodiu. Nu uita să îi scuturi bine înaintea de a îi încălța.

10. Curățarea cuptorului

Combină 3/4 cană de bicarbonat de sodiu cu 1/4 cană de apă călduță pentru a crea o pastă. Împrăștie pasta în interiorul cuptorului și las-o să stea peste noapte. În acest timp va înmuia grăsimea și murdăria iar a doua zi poți îndepărta pasta și apoi clăti cuptorul.


ARTICOLE SIMILARE