Coș cu legume proaspete

Cauți ceva de făcut, dacă tot trebuie să stai mai mult acasă din cauza pendemiei? Sau vrei să fii pregatită atunci când prețul alimenelor va fi exagerat de mare? Grădinăritul este o activitate extraordinară primăvara și oricine poate să crească câteva legume, chiar dacă stă la bloc. Ai nevoie doar de un loc cu suficient de mult soare, pământ, apă, ceva de crescut și foarte multă răbdare. Fie că te apuci de grădinărit doar ca să ai ce face, sau ca strategie de securitate alimentară, vei fi surprinsă de satisfacția pe care ți-o aduce.

Ai răbdare și așteptări realiste

Dacă nu ai încercat grădinăritul până acum, acesta este un bun exercițiu de răbdare și management al așteptărilor. Nu plantezi semințe ca să poți mânca azi, plantezi semințe ca să poți mânca luna viitoare (sau anul viitor). Nimic bun nu crește peste noapte. E nevoie de o lună sau două până când cea mai simplă și cu cele mai puține calorii dintre legume să fie gata de recoltat (ridichile sau salata).

Alege un loc cu lumină

Sunt necesare multe lucruri pentru a avea o grădină de succes dar locația este absolut critică. Ai nevoie de suficient spațiu pentru ca plantele să se dezvolte și ai nevoie de suficientă lumină. Chiar dacă plantezi în gradină sau pe balcon trebuie să ai un loc unde să ai între 8 și 12 ore neîntrerupte de soare pe zi. Umbra unui singur copac sau structuri, care trece prin grădina ta timp de o oră poate face ca unele semințe să nu germineze și alte plante să nu crească corespunzător. Plantele au nevoie de lumină și multe sunt foarte sensibile la întreruperea ei. Supraveghează-ți locul unde vrei să plantezi grădina la diferite momente ale zilei, pentru a te asigura că ai expunere la soare tot timpul. Pentru cei care nu au curte, balcon, terasă sau fereastră însorită există posibilitatea creșterii în interior a unor legume sub lumini de creștere (deși nu e foarte eficient energetic) sau poți crește ciuperci.

Ai în vedere sezonul

Nu te aventura la legumele tropicale. La începutul primăverii trebuie să te concentrezi pe plantele care tolerează înghetul. Chiar dacă la supermarket găsești deja roșii, vei fi dezamagită dacă plantezi aceste legume prea devreme. Dacă nu le crești în interior primul lucru pe care vrei să îl afli este, data "ultimului îngheț" în zona ta. Latitudinea și altitudinea au un rol important în temperaturile din timpul nopții, brumă și îngheț. Plantele care sunt native din zonele calde (cum ar fi roșiile, ardeii sau vinetele) nu tolerează frigul. Chiar si o brumă le poate omorî. Poți începe plantarea semințelor pentru plantele tropicale în interior (oricum durează mult până germinează). Deocamdată plantează legume care sunt originare din regiuni mai reci. Iata aici doar cateva:

    Semințe care le poți semăna direct la începutul primăverii:
  • Legume verzi: salată, kale, spanac,rubarba chard și rucola
  • Legume pentru radacină: ridichi, morcovi, păstârnac, sfeclă
  • Mazăre: mazărea de primăvară
    Legume pe care le poți planta la începutul primăverii:
  • Ceapă
  • Ierburi aromatice: rozmarin și cimbru
  • Crucifere: varză, conopidă, brocoli și gulie

Crează un plan al grădinii

O dată ce ai stabilit unde și ce plante vei crește, e timpul să-ți creezi un plan. Cel mai natural mod de a începe este de a descoperi ce resurse ai la dispoziție. Opțiunile tale ar putea fi limitate de carantină, dar dacă poți ajunge la magazin sau poți comanda online atunci nu ai mari probleme cu resursele. Atunci când planifici trebuie să faci niște calcule. Stabilește care este spațiul pe care îl ai la dispoziție și distanța dintre plante. Asta îți va permite să calculezi câte plante sau pachete de seminte să cumperi. Nu înghesui prea multe plante una lângă alta, fiecare are nevoie de un anumit spațiu, altfel nu vor crește corespunzător datorită compeției pentru umiditate, nutrienți și lumină.

Fii creativă cu containerele

Dacă ai o bucată de grădină însorită și poți planta legumele direct în pământ, atunci ești norocoasă. Dacă nu, nu dispera, înca poți avea grădina ta. Majoritatea plantelor le place să crească în pământ adânc și afânat. Dar putem crește majoritatea plantelor și în "ghivece" și nu trebuie să fie ceva special. Aproape orice poate fi util, doar trebuie să poată fi umplute cu pământ care să susțină un sistem de rădăcini, funcție de tipul plantelor și de numărul lor. Coșurile de gunoi, cutiile și gălețile sunt ghivece excelente doar trebuie să dai câteva găuri în parte inferioară a acestora (daca nu sunt deja acolo), acestea vor permite excesului de apă să dreneze și să creeze condiții mai sănătoase pentru rădăcinile plantei. Fără un drenaj adecvat crește riscul ca ciupercile și mucegaiul să îți omoare plantele. Umple containerele cu orice pamânt ai la dispoziție, poți folosi pănânt de flori, mulch, compost, sau orice pământ la care ai acces. Acesta poate fi suplimentat cu fertilizant și udat cu apă curată. Apa de ploaie este ideală, dar și apa de la rețeaua orasului este bună deși are clor, declorinarea se face lăsând o găleată cu apă desoperită câteva zile.

Adaugă legume cu indice caloric mare

Da salatele sunt bune și majoritatea excelează pe vreme rece dar, nu sunt suficente pentru o nutriție sănătoasă dacă nu adaugi niște brânză sau bacon (pe care nu le poți crește în grădină). Trebuie să plantezi și legume cu indice caloric mare imediat ce vremea permite. Poți utiliza din plantele pe care deja le ai cum ar fi niste cartofi mai vechi. Atunci când cartofii albi sau dulci încep să încolțească taie o bucată din cartof în zona încolțită si plantează-o în pământ.

Adaugă niște ierburi perene

În ciuda frigului din timpul iernii, unele ierburi pot rămâne în viață în cele mai reci zone. Plantele cu tulpini lemnoase și bulbii pot crește în aproape orice climat și îți pot oferi noi arome atunci câd te saturi să mănânci aceleași legume toată iarna. Plantele perene reprezintă deasemenea o bună investiție pentru ca nu trebuie să le cumperi în fiecare an. Câteva plante aromatice perene sunt: rozmarin, salvie, oregano, cimbru, tarhon.

Păstează semnințele pentru grădina următoare

E o idee bună să păstrezi semințele pentru a le planta anul următor. Lasă plantele să se maturizeze complet colectează semințele și apoi usucă-le pentru a le stoca într-un loc uscat și răcoros.


ARTICOLE SIMILARE