Să mergi în drumeții cu bebelușul e o metodă foarte bună de a ieşi din casă. Cu puțină pregătire, răbdare şi echipamentul corespunzător vei putea explora traseele montane împreună cu bebeluşul tău.

Drumețiile cu un bebeluş de 6 luni necesită mai multă pregătire şi planificare, dar e atât de distractiv să îl vezi pe micuțul tău bucurându-se de noile peisaje. Obiectivul tău nu e drumeția perfectă ci să vă petreceți timpul în natură şi să vă distrați ca familie. Folosește aceste sfaturi ca ghid pentru a te pregăti pentru această aventură.

Drumețiile după ce ai născut

Corpul tău a trecut prin multe schimbări pentru a aduce pe lume un bebeluș (indiferent cum ai născut), deci lasă-l să se recupereze puțin înainte de a planifica prima drumeție. Nu te aventura din prima pe cărări de munte, fă câteva plimbări mai lungi prin cartier (fără cărucior) ca să afli cât tolerează bebelușul tău să stea în marsupiu, dacă poate să doarmă, dacă vă descurcați cu alăptatul/biberonul etc.

Sărbătorește victoriile

Nu vei reuși să termini fiecare drumeție pe care o vei începe, bucură-te oricum, ai ieșit din casă, ești în natură și chiar dacă nu ți-ai atins obiectivul probabil ai învățat ceva pentru viitoarele ieșiri în natură cu bebelușul.

Trebuie să ai un plan și o listă

Înainte să ai un bebeluș era ușor să te duci oriunde, acum situația s-a schimbat și excursia ta va fi mult mai plăcută dacă ai un plan clar. Dacă copilul are un program de somn și de masă, încearcă să-ți planifici ziua în funcție de el. Ia în considerare timpul necesar pentru a ajunge cu mașina la locul în care începe traseul montan și timpul necesar pentru a te întoarce acasă. Deasemenea trebuie să ai în vedere, când planifici, și cât timp te vei opri pentru a hrăni bebelușul, a îl schimba etc.
Eoarte important, atunci când pleci în drumeții cu bebelușul, să ai o listă cu lucrurile pe care trebuie să le iei și pregătește cât de mult poți cu o seară înainte. E ușor să uiți lucruri esențiale atunci când încerci să fii repede gata pentru a ieși pe ușă.

Alegerea intervalului potrivit pentru drumeție

Dacă bebelușul poate să doarmă în timpul drumeției atunci acesta este momentul pentru a merge pe cărările de munte. Când se trezește planifică-ți o oprire în care să îl hrănești să îi schimbi scutecul și apoi să continui. Dacă bebelușul tău nu poate să doarmă în timp ce mergi atunci optează pentru o drumeție mai scurtă între orele de somn.

Găsește trasee pentru drumeție adecvate pentru copii

Pentru primele drumeții cu bebelușul încearcă ceva cunoscut pentru că vei ști și locurile bune pentru opriri. După aceea uită-te la parametrii traseului distanță altitudine pentru a te asigura ca e ceva ce poți face cu o greutate suplimentară. Ține cont că e posibil să mergi ceva mai încet atunci când cari și bebelușul.
Funcție de anotimp, asigură-te că traseul este umbrit mai ales dacă nu folosești cremă de protecție solară pentru bebelușii sub 6 luni.

Îmbracă bebelușul pentru drumeție

Pentru ca bebelușului să îi fie confortabil îmbracă-l în straturi. El nu se va mișca deci probabil va trebui să aibă un strat suplimentar față de tine. Nu uita să ai la tine un set suplimentar de hăinuțe (pentru ca se mai întâmplă accidente cu scutecul), o pălărie de soare cu boruri largi, ochelari de soare și încălțăminte calduroasa (chiar și pentru bebelusii care nu merg încă, ghetuțele îi vor proteja piciorușele de frig și vânt).

Drumețiile cu caruciorul

Dacă preferi drumețiile cu căruciorul atunci opțiunile sunt limitate dar nu este imposibil. Cu puțină documentare poți găsi câteva trasee pentru cărucior. Trebuie să cauți trasee cu drumuri forestiere și trebuie să ai un cărucior pentru teren accidentat (e foarte bun și pentru gropile și bordurile din oraș).

Hrănirea bebelușului pe traseu

Fii pregătită să hrănești bebelușul pe traseu, dacă alăptezi este destul de simplu să găsești un loc confortabil unde să te oprești.
Dacă bebelușul este hrănit cu lapte praf atunci i-a cu tine pudra de lapte masurată un încălzitor de biberoane de voiaj și apa într-un termos mic pentru a face biberoanele în timpul drumeției. Fii pregătită să faci câteva biberoane în caz că drumeția durează mai mult decât ai anticipat.
Pentru bebeluși care au început diversificarea mâncarea poate bucățele mici de frucre și legume moi sau piure de fructe sau legume în pungi reutilizabile cu lingurita

Schimbarea scutecelor pe traseu

O saltea portabila de schimbat bebelușul e obligatorie pentru că garantat vei avea de schimbat scutece în timpul drumeției. Asigură-te că ai la tine suficiente șervețele și hăinuțe de schimb în caz de accidente datorate scutecului. De-asemenea trebuie să ai la tine o punga în care să pui scutecele și hainele murdare. Nu iuta să iei cu tine tot gunoiul pe care îl produci.

Trebuie să ai un plan cum ai să cari lucrurile bebelușului

Pe lângă bebeluș vei avea de cărat toate lucrurile necesare pentru bebeluș. Poți pune în rucsacul partenerul de drumeție lucrurile necesare pentru bebeluș. Altfel un scaun-rucsac pentru copii cu un compartiment de depozitare este cea mai bună opțiune. Dacă duci copilul într-un marsupiu atunci poți avea toate lucrurile bebelusului într-un rucsac în spate.

Drumețiile pe ploaie

Fii pregătită pentru pentru capriciile vremii. Pentru marsupiu vei avea nevoie de o pelerina de ploaie adecvata. O dată ce iți cumperi un scaun-rucsac pentru copil cumpără-ți și o husă de ploaie pe care o poți folosi și ca protecție suplimentara la vânt.

Drumețiile iarna cu bebelușul

Drumețiile cu bebelușul iarna sunt posibile cu echipamentul corespunzător. Trebuie să verifici bebelușul mai des ca să nu i se răcească mânuțele și piciorușele pentru că el nu se mișcă. Hrănitul și schimbarea scutecului va fi mult mai complicată pentru că vrei să menți bebelușul cald. Îți recomand să alegi drumețiile foarte scurte și la amiază.

Echipament esențial pentru bebeluș

Bebelușul nu are nevoie de multe lucruri atâta timp cât îi este cald aste hanit și cu scutecul curat. Iată recomandările noastre pentru ce ai nevoie: cremă de soare, spray anti-insecte, gustări, pelerină de ploaie, marsupiu sau scaun rucsac pentru copii, tot ce e ecesar pentru mâncarea bebelușului (lapte praf, apă biberoane), hăinuțe de schimb, saltea portabila de schimbat, scutece și servetele, pălărie de soare, ochelari de soare, ghetuțe călduroase, căciulițe și mănuși.

Echipament pentru părinți

Pentru siguranță și confortul bebelusului echipamentul părinților este foarte important. Ca pentru orice altă drumeție ai nevoie de bocanci de munte impermeabili, bețe de drumeție pentru o mai bună stabilitate, pantaloni lungi, tricou pentru alăptat dacă alăptezi, hanorac sau bluza cu fermoar pentru un acces facil la tricou, haina de ploaie (sau de scki pentru iarnă) , pălărie de soare sau caciulă și mănuși.


ARTICOLE SIMILARE