De când copilul tău începe să apuce lucruri cu degetele până la 4 - 5 ani, trebuie să fii foarte atentă la potențialele pericole de înecare. Copiii sub vârsta de 4 ani au cele mai mari șanese să se înece cu ceva, pe do o parte pentru că au tendința de a explora lumea înconjurătoare punând lucruri în gură și pe de altă parte pentru că încă învață să mestece și să înghită mâncarea.
Începând de la varsta de 6 - 7 luni bebelușii pot să muște o bucată de mâncare cu dinții din față, dar nu sunt capabili să o mestece bine până când nu le ies toți molarii și au exersat suficient de mult timp utilizarea lor, ceea ce întamplă în general în jurul vârstei de 4 ani.
Fii atentă: Supraveghează copilul întotdeauna când mănâncă (în general copii nu pot scoate nici un sunet pentru a te avertiza că s-au înecat). Ceea ce insemnă să nu îți lași copilul să mănânce în mașină sau în cărucior atunci când îl impingi. Și ai grijă ca alți copii să nu îi dea copilului tău ceva cu care s-ar putea îneca.
Ține copilul pe scaun: Asigură-te că copilul stă în fund pe scaun atunci când mănâncă. Nu lăsa copilul să mănânce în timp ce stă întins, merge, se joacă sau aleargă.
Încurajează mâncatul încet: O modalitate de a face asta este să te asiguri că copilul are ceva de băut la îndemână în timpul meselor (apă sau lapte). Încurajează-l să bea căte puțin între mușcături pentru a te asigura că mestecă și înghite, și nu își umple gura cu mâncare care l-ar putea face să se înece.
Fă mâncarea pentru bebeluși piure: Fă piure sau pisează bine mâncarea astfel încât să fie suficient de moale ca gingiile bebelușului să o mestece.
Taie mâncarea în bucățele mici: Când copilul este pregătit să mănânce mâncarea cu mâna atunci ea trebuie tăiatâ în bucăți nu mai mari de 2 cm, și întotdeauna trebuie tăiate fructele rotunde și cu coaja tare cum sunt strugurii, cireșele și roșiile mici. Deasemenea taie cârnații și pe lungime înainte să ii tai felii.
Gătește legumele: Gătește până când sunt moi legumele ca morcovii, fasolea verde și taie-le în bucățele mici.
Întinde untul în strat subțire: Bucățile de unt de alune sau alte tipuri de unturi reprezintă un potențial pericol de îneceare. Întinde unul de arahide în strat foarte subțire pe pâine sau pe biscuiți sau subțiază-l cu suc de mere.
Prăjește puțin pâinea: Miezul de pâne proaspătă este etrem de lipicios în contact cu saliva și se poate transforma ușor într-o bilă de cocă cu care copilul se poate îneca, pentru a evita situația potențial periculoasă prăjește puțin pâinea inainte de a o servi copilului.
Alege cu atenție gustările: Nu da copilului floricele de porumb, gumă, nuci, alune, semințe, bomboane tari sau lipicioase, bezele pâna cel puțin la vârsta de 4 ani. Semințele pot părea prea mici pentru ca copilul să se înece dar ele pot rămâne blocate în căile respiratorii ale copilului cauzând infecții.
Nu folosi gelurile pentru dinți: Nu folosi gelurile anestezice pentru dinți se pot scurge în gât amorțindul și îngreuna înghițirea.
Evită obiectele mici: Nu lăsa copii mici să se joace cu nasturi, monede, ace de siguranță, magneți, baloane, pietre mici sau cu orice cu părți mai mici de 4 cm diametru sau lungi de 7 cm. Poți folosi cartonul interior de la o rolă de hartie igienica pentru a evalua siguranța unui obiect, dacă acesta trece integral prin cilindru atunci este un pericol de înecare.
Mută caruselul: Asigură-te că bebelușul nu poate ajunge la caruselul de deasupra pătuțului.
Ține pudra de bebeluși departe: Nu permite copiilor să se joace cu recipientele de pudră de bebeluși, acestea se pot desface și pudra poate intra în căile respiratorii ale copilului.
Nu lăsa copilul să mănânce în mașină: Până la varsta de 4 ani copilul nu trebuie să mănânce în mașină chiar dacă îl supraveghezi, pentru că în cazul în care se îneacă durează foarte mult până când oprești mașina, îl scoți din scaun și îi poți acorda primul ajutor. După vârsta de 3 ani copii pot bea apă din sticlele pentru copii speciale cu pai și valvă numai dacă sunt așezați în scaun în fund.