Ai telefonul în buzunar tot timpul și atunci când se ivește ocazia ai vrea ca pozele tale să arate ca cele făcute cu o cameră profesională, lucru greu de realizat dar nu imposibil. Evident că pentru rezultate cât mai apropiate de fotografia ideală ai putea investi într-un trepied, câteva lentile și filtre dar ce șanse sunt să le ai mereu la tine sau până le montezi să ratezi momentul, așa că mai bine te descurci numai cu telefonul.

Cele mai frecvente probleme pe care le întâmpini au rezolvări relativ ușoare dar trebuie să fii puțin inventivă.

1. Te-ai plictisit să faci poze în vacanță și să nu fii niciodată în ele?

Și eu! Privind la pozele din vacanțele din ultimii ani, e ca și cum nu aș fi fost acolo, sunt în foarte puține poze alături de prieteni și familie pentru că sunt întotdeauna cea care face pozele. Obișnuiam să mă bazez pe self-timer pe care îl au majoritatea telefoanelor, dar ai puțin timp să ajungi într-o poziție decentă în poză și dacă te miști repede ai șanse să reușești din a 5-a sau a 6-a încercare. Iar pentru pozele de cuplu, acel unghi ciudat de selfie nici nu intră în discuție.
Soluția pentru a face poze de grup extraordinare este de a descărca o aplicație Time Lapse, nu aplicația preinstalată în telefonul tău ci o aplicație care face poze la rezoluția maximă la un anumit interval de timp. De ce? Pentru că în loc să faci doar o poză și să resetezi la fiecare câteva secunde, aplicația Time Lapse o face pentru tine. Te poți mișca pentru a-ți gasi poziția care te avantajează și chiar poți face un filmuleț cu mai multe poze succesive sau poți alege poza cea mai reușită.
Pentru astfel de poze ai nevoie de un trepied și dacă nu ai investit în unul pe care sa îl ai cu tine, atunci poți improviza de exemplu cu o sticlă de apă și un elastic de păr.

2. Fotografiile sunt prea luminoase sau prea întunecate

În vacanță te găsești adesea în situația de a face poze când soarele strălucește cu putere sau în umbră astfel încât imaginile tale fie au părți albe sau negre acolo unde ar trebui să fie culori. Sigur te gândești că ai putea rezolva problema cu o aplicatie de editat fotografii dar nu te amăgi, acest lucru nu se poate, ce e alb strălucitor sau negru nu poate fi transformat în culori de nici o aplicație sau program oricât de bun ar fi.
Una din soluții este să ajustezi "Expunerea" manual. În aplicația camerei foto apare undeva imaginea unui "soare", mișcă cursorul astfel încât fotografia să fie mai întunecată sau mai luminoasă pentru a fi vizibile toate detaliile. Nu-ți face griji dacă imaginea e mai întunecată decât vrei asta se rezolvă cu orice aplicație de procesare a pozelor dar e important că ai toate culorile prezente pentru a le putea modifica.
O a doua soluție este să-ți folosește ochelarii de soare, dacă ai rezolvat reflexiile albe din fotografie ajustând expunerea și încă mai apar raze de soare care strică imaginea sau un cer însorit în contrast cu un oraș întunecat. Ca și ochii tăi camera se străduiește să reducă intensitatea luminii și nu reușește așa că pune una din lentilele ochelarilor de soare peste cameră, astfel vei reduce intensitatea luminii și fotografia nu va mai fi un dezastru.

3. Fotografiile tale sunt... plictisitoare

Fotografii buni știu că cele mai apreciate fotografii îți atrag privirea într-o anumită parte a imaginii și în general folosesc o mulțime de lentile pentru a crea efectul de fundal neclar și pentru a face subiectul foarte clar. Dar camerele telefoanelor indiferent de planul imaginii totul este clar. Ce ai putea să faci? Folosește modul portret, acest mod funcționează perfect dacă ești la mai puțin de 2,5 metri de subiect și doar vrei ca fundalul să fie neclar.
Sau rotește telefonul 180 de grade și pune-l pe jos, pentru ca modul portret e pentru oameni în general dar nu merge prea bine pentru peisaje dar, aceasta metoda îți va face neclar planul apropiat al imaginii și îți va atrage privirea în partea de sus a imaginii.
O a treia soluție este "regula treimilor", deși nu are legătură cu capabilitățile tehnice ale telefonului ci mai mult cu modul în care încadrezi tu fotografia. Undeva în setările camerei vei găsi posibilitatea de a afișa pe ecran două linii verticale și două orizontale "Grid lines" care nu vor apărea în fotografia finală dar te vor ajuta să atragi privirea pe subiect. Mai multe detalii despre această tehnică găsești aici: Regula treimilor în fotografie.

4. Imaginea nu e clară

Dacă lumina este suficienta atunci, în general, camera telefonului pune totul pe același plan și totul este clar, uneori, evident că atunci când te aștepti mai puțin, nu reușește să focalizeze pe nimic sau în nici un caz unde vrei tu, iar cea mai simplă rezolvare este sa atingi ecranul telefonului acolo unde vrei ca imaginea să fie clară, ca să îi definești zona în care vrei să focalizeze.
Dacă lumina nu este suficientă atunci nu e vina telefonului ci a mâini tale. Pentru a face fotografii la lumină redusă canera va ține senzorul expus mai mult decât te aștepți și de cât poți să stai nemișcată așa că și aici vei avea nevoie de trepied sau de sticla cu apa și elasticul de par.

5. Filmuletele sunt foarte tremurate

Sigur stii că filmarea pe un drum denivelat este un exercitiu de frustrare. Care ar fi totuși soluția? Unele aplicatii hiperlapse care fac unele filme times lapse, sunt extrem de bune și pentru a stabiliza filmarea, chiar și filmuletele realizate deja fără stabilizare.

6. Imaginile tale încă nu arată perfect

După ce ai aplicat toate artificiile și pozele tale încă ti se pare că nu arată perfect atunci e timpul să faci ca toți marii fotografi - editează, chiar și puțin. Pare prea complicat dar e mai simplu decât crezi, aplicatii ca Lightroom sau Photoshop Expres sunt folosite de profesioniști și o poti face și tu.
Toți fotografii profesioniști cunosc Lightroom ca program de editare a fotografiilor pentru computer dar acum există și aplicația Lightroom pe care o ai în telefon și are aceleași caracteristici. Cateva modificari de luminozitate, intensitatea culorilor și ai obținut o fotografie mult mai expresivă.


ARTICOLE SIMILARE