Regula treimilor in fotografie

Probabil cea mai cunoscut principiu al compozitiei fotografice este "regula treimilor". Aceasta regula sta la baza fotografiilor echilibrate si interesante. Daca fotografiile tale nu respecta aceasta regula nu inseamna neaparat ca ele nu sunt interesante dar inainte de a incalca acest principiu e bine ca mai intai sa il cunosti pentru a te asigura ca incalcarea este eficienta.

 Principiul de baza este de a-ti imagina imaginea impartita in trei atat pe verticala cat si pe orizontala astfel incat sa obtii noua dreptunghiuri.

Atunci cand realizezi fotografia trebiue sa ai in vedere acest pincipiu pentru a plasa punctul/punctele de interes la intersectia celor patru linii. Deasemenea liniile iti vor furniza ghidaje pentru pozitionarea celorlalte elemente ale fotografiei. Pe ecranul multor din camerele foto chiar si telefoane poti vizualiza liniile pentru a-ti fi mai usor sa incadrezi fotografia.

Teoria spune ca daca plasezi punctele de interes la intersectia liniilor sau dealungul lor imaginea ta va fi mai echilibrata si ii va permite privitorului sa interactioneze cu ea mai natural. Studiile au aratat ca atunci cand vizualizeaza o imagine pivirea omenilor este atrasa in primul rand de una din intersectiile celor patru linii mai degraba decat de centrul imaginii - folosirea regulii treimilor se bazeaza pe aceasta atractie naturala.

Atunci cand inveti modalitatile de utilizare a regulii treimilor (si apoi incalcarea ei) cele mai importante intrebari pe care trebuie sa ti le pui sunt:

  1. Care sunt punctele de interes in aceasta imagine?
  2. Unde voi plasa in fotografie aceste puncte?

Incalcarea acestei reguli poate crea si ea fotografii interesate deci odata ce ai invatat sa o folosesti incalca-o si vezi ce rezultate obtii.

Nu uita sa aplici acceasi regula si cand tai imaginile, programele de proceare au instrumente utile petru a folosi aceasta regula. Poti folosi metoda de taiere conform regulii treimilor pe fotogrfii mai vechi si sa vezi ce efect are acessta asupra lor. Imaginea de mai jos din dreapta este realizata prin taieriea originalului (stanga) dupa regula treimilor.


Voteaz─â:
4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)