Pentru că telefoanele mobile au devenit principalul mijloc de a face fotogafii e important să știi câteva reguli care te vor ajuta să ai poze mai reușite decât ale prietenilor tăi (și asta chiar dacă telefonul tău nu are cea mai grozava camera foto).

1. Curăță din când în când lentilele camerei foto

Telefonul stă destul de mult timp în buzunar sau în geantă așa ca e normal ca lentila să se murdarească.

2. Setează dimensiunea pozelor la rezoluția maxima posibilă

Chiar dacă fotografiile vor ocupa ceva mai mult spațiu de stocare, ar fi bine să le faci la dimensiunea mximă pentru că atunci când le vei vizualiza pe calculator sau vei vrea să le mărești nu vor mai arăta la fel de bine ca pe ecranul telefonului.

3. Subiectul tebuie sa fie bine ilunat

Pentru că senzorul camerei foto a telefonului nu este foarte mare, redarea corectă a culorilor este dificilă dacă iluminarea nu este suficientă sau mult prea puternică. Atunci când faci poze în lumina redusă sau noaptea ai toate șansele ca acestea să fie neclare, pentru că aparatul are nevoie să capteze cat mai multă lumină pentru a realiza fotografia și deci senzorul va fi expus mai mult timp și foarte probabil îți va tremura mâna. Poți remedia aceste neajunsuri fie prin a-ți sprijini mâna pe ceva fix fie folosind funcția 'stabilizare' a aplicației de fotografiere (multe telefoane o au dar nu la toate funcționează corespunzător), sau să folosești un trepied pentru telefon. Ca regulă evita să faci fotografii noaptea și în lumină puternică, cele mai frumoase fotografii le poti face dimineața și când soarele începe să apună.

4. Evită zoom-ul digital

Această funcție a camerei foto este extrem de ineficietă (e valabil pentru telefoane dar și pentru toate celelalte camerele foto fie că sunt compacte fie că sunt DSLR) și inutilă, dacă o folosești vei mari digigital zona de interes fără însă a capta detalii suplimentare, același lucru îl poți face cu rezultate mult mai bune pe calculator cu orice program de procesare a imaginilor.

5. Experimenează cu balansul de alb

Până nu demult această funcție era rezervată numai camerelor profesionale, dar acum că o ai și pe telefonul mobil folosește-o, nu o lăsa pe "Auto" pentru că în general aplicația va face o alegere mai proastă decțt tine.

6. Renunta la efactele aplicate aupra pozei

Daca char le vei le poti adauga mai tarziu dar daca le aplici atunci cand faci fotografia nu vei mai putea sa le scoti.

7. Ai grijă la compoziție

Încearcă pe cât posibil să nu mai așezi subiectul chiar în centrul fotografiei iar linia orizontului să nu fie la jumătatea imagini. Aplica "regula treimilor" (așa cum o numesc "profesioniștii") și vei avea fotografii mai interesante.

8. Experimntează și încearcă lucuri noi

Unul din avantajele fotografiei digitale este că nu te costă nimic dacă faci 30 de fotografii și numai una este bună.

9. Apropiete de subiect

Nu lăsa subictul să fie un punct în mijlocul unui peisaj, fotografiază în primul rând subiectul și o mică parte din context.

10. Ține telefonul nemișcat.

Intre momentul în care apeși pe buton și momentul în care camera foto salvează poza există o întârziere de câteva secunde (funcție de telefon) timp în care trebuie să ții telefonul nemișcat. E important să știi care este această întârziere pentru telefonul tău pentru a fi sigură că realizezi poze clare.

11. Nu aunca pozele pe care le consideri nereușite

Ecranul telefonului este destul de mic pentru a vedea detaliile pozelor pe care le faci așa că cel mai bine nu șterge nici o poză până când nu o transferi în calculator și o vezi pe un ecran mai mare, atunci poți decide dacă vrei să o păstrezi sau nu.

12. Folosește blițul cu precauție

Pentru că trebuie să aibă dimensiuni mici blițul telefonului nu are o putere foarte mare și deci nu poate ilumina decât subiecte mici și la distanțe de maxim un metru deci nu te aștepta să ilumineze un întreg peisaj. Experimentează pentru a ști exact în ce condiții și cum îl poți folosi pentru a obține rezultate bune.


ARTICOLE SIMILARE