Cum sa faci poze mai frumoase cu telefonul

Pentru ca telefoanele mobile au devenit principalul mijloc de a face fotogafii e important sa stii cateva reguli care te vor ajuta sa ai poze mai reusite decat ale prietenilor tai (si asta chiar daca telefonul tau nu are cea mai grozava camera foto).

 • 1. Curata din cand in cand lentilele camerei foto.

  Telefonul sta destul de mult timp in buzunar sau in geanta asa ca e normal sa ca lentila sa se murdareasca.

 • 2. Seteaza dimensiunea pozelor la rezolutia maxima posibila.

  Chiar daca vor ocupa ceva mai mult spatiu de stocare fotografiile ar fi bine sa le faci la dimensiunea mxima pentru ca atunci cand le vei vizualiza pe calculator sau vei vrea sa le maresti nu vor mai arata la fel de bine ca pe ecranul telefonului.

 • 3. Subiectul tebuie sa fie bine ilunat.

  Pentru ca senzorul camerei foto a telefonului nu este foarte mare, redarea corecta a culorilor este dificila daca iluminarea nu este suficienta sau mult prea puternica. Atunci cand faci poze in lumina redusa sau noaptea sansele ca acestea sa fie neclare pentru ca aparatul are nevoie sa capteze cat mai multa lumina pentru a realiza fotografia si deci senzorul va fi expus mai mult timp si foarte probabil iti va tremura mana. Poti remedia aceste neajunsuri fie prin a-ti sprijini mana pe ceva fix fie folosind functia 'stabilizare' a aplicatiei de fotografiere, sau sa folosesti un trepied pentru telefon. Ca regula evita sa faci fotografii noaptea si in lumina puternica, cele mai frumoase fotografii le poti face dimineata si cand soarele incepe sa apuna.

 • 4. Evita zoom-ul digital.

  Aceasta functie a camerei foto este extrem de ineficieta (e valabil si pentru toate celelalte camerele foto fie ca sunt compacte fie ca sunt DSLR) si inutila, daca o folosesti vei mari digigital zona de interes fara insa a capta detalii suplimentare, acelasi lucru il poti face cu rezultate mult mai bune pe calculator cu orice program de procesare a imaginilor.

 • 5. Experimeneaza cu balansul de alb.

  Pana nu demult aceasta functie era rezervata numai camerelor profesionale dar acum ca o ai si pe telefonul mobil foloseste-o nu o lasa pe Auto pentru ca in general aplicatia va face o alegere mai proasta decat tine.

 • 6. Renunta la efactele aplicate aupra pozei.

  Daca char le vei le poti adauga mai tarziu dar daca le aplici atunci cand faci fotografia nu vei mai putea sa le scoti.

 • 7. Ai grija la compozitie.

  Incearca pe cat posibil sa nu mai asezi subiectul chiar in centrul fotografiei iar linia orizontului sa nu fie la jumatatea imagini. Aplica "regula treimilor" (sa cum o numesc "profesionistii") si vei avea fotografii mai interesante.

 • 8. Experimnteaza si incearca lucuri noi.

  Unul din avantajele fotografiei digitale este ca nu te costa nimic daca faci 30 de fotografii si numai una este buna.

 • 9. Apropiete de subiect.

  Nu lasa subictul sa fie un punct in mijlocul unui peisaj, fotografiaza in primul rand subiectul si o mica parte din context.

 • 10. Tine telefonul nemiscat.

  Intre momentul in care apesi pe buton si momentul in care camera foto salveaz poza exista o intarziere de cateva secunde (functe de telefon) timp in care trebuie sa tii telefonul nemiscat. E important sa stii care este aceasta intarziere pentru telefonul tau pentru a fi sigur ca realizezi poze clare.

 • 11. Nu aunca pozele pe care le consideri nereusite.

  Ecranul telefonului este destul de mic pentru a vedea detaliile pozelor pe care le faci asa ca cel mai bine nu sterge nici o poza pana cand nu o transferi in calculator si o vezi pe un ecran mai mare, atunci poti decide daca vrei sa o pastrezi sau nu.

 • 12. Foloseste blitul cu precautie.

  Pentru ca trebuie sa aiba dimensiuni mici blitul telefonului nu are o putere foarte mare si deci nu poate ilumina decat subiecte mici si la distante de maxim un metru deci nu te astepta sa ilumineze un intreg peisaj. Experimenteaza pentru a sti exact in ce conditii si cum il poti folosi pentru a obtine rezultate bune.


Voteaz─â:
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)