Cat de des se spala textilele din casa

Studiile arata ca majoritatea oamenilor isi spala asternuturile dupa 10 - 14 zile dar sunt unii care le schimba dupa 3 sau chiar 4 saptamani. Eek! Asa ca un ghid despre cat de des trebuie spalate anumite lucruri pare util.

 • 1. Prosoapele - dupa fecare 3 utilizari

  Dupa fiecare utilizare lasa prosopul intins sa se usuce, bacteriile si mucegaiul vor incepe sa se acumuleze dar procesul va fi incetinit pe masura ce prosopul se usuca, dar cateva cicluri de umezire-uscare nivelul bacteriilor devine inacceptabil asa ca trebuie spalat.

 • 2. Asternuturile - o data pe saptamana

  Asternuturile trebuie spalate des la temperatura ridicata (60oC- 90oC), pentru a indeparta praful, transpiratia, pielea moarta, acarienii si alte lucruri scarboase.

 • 3. Covorasele de baie - o data pe saptamana

  Covorasele de baie aduna germeni si sunt un mediu propice pentru mucegai mai ales atunci cand sunt umede. Alege covorasele fara cauciuc pentru ca acestea nu rezista foarte bine la spalari repetate cu apa fierbinte.

 • 4. Pernele - la fiecare 3 - 6 luni

  Un studiu a gasit 16 specii de ciuperci care traiesc intr-o singura perna. Pentru a te asigura ca pui capul intr-un loc curat, spala pernele de cateva ori pe an folosind un ciclu pentru rufe delicate si doua cicluri de clatire.

 • 5. Pilota - la fiecare 3 - 6 luni

  Majoritatea pilotelor sunt facute din materiale sintetice sau amestec si pot fi spalate in siguranta in masina dar citeste cu atentie eticheta. Celelalte tipuri de paturi le poti spala de mana acasa - chiar si cele de lana, cashmir sau mojair.

 • 6. Salteaua - la fiecare 6 luni

  Salteaua desi este mare este cel mai usor de curatat obiect din casa si trebuie sa o faci de doua ori pe an. Aspira salteaua cu peria pentru tapiterie, apoi presara pe ea bicarbonat de sodiu, lasa-l cateva ore apoi aspira-l. Pentru a proteja salteaua de pete foloseste o husa impermeabila.

 • 7. Covorul sau mocheta - o data pe an

  Desi aspiri covorul sau mocheta o data pe saptamana acesta trebuie spalat o data pe an. Evita detergentii pentru covoare daca nu-l poti scoate pentru a-l clati corespunzator. cea mai bina metoda este curatarea cu abur (sau injectie-extractie) care extrage murdaria impreuna cu apa.


Votează:
1 1 1 1 1