Studiile arată că majoritatea oamenilor își spală așternuturile după 10 - 14 zile, dar sunt unii care le schimbă după 3 sau chiar 4 săptămâni. Eek! Așa că un ghid despre cât de des trebuie spălate anumite lucruri pare util.

1. Prosoapele - după fecare 3 utilizări

După fiecare utilizare lasă prosopul întins să se usuce, bacteriile și mucegaiul vor începe să se acumuleze dar procesul va fi incetinit pe masură ce prosopul se usucă. După câteva cicluri de umezire-uscare nivelul bacteriilor devine inacceptabil așa că trebuie spălat.

2. Așternuturile - o data pe săptămână

Așternuturile trebuie spălate des la temperatură ridicată (60oC- 90oC), pentru a îndeparta praful, transpirația, pielea moartă, acarienii și alte lucruri scârboase.

3. Covorașele de baie - o dată pe săptămână

Covorașele de baie adună germeni și sunt un mediu propice pentru mucegai mai ales atunci când sunt umede. Alege covorașele fărș cauciuc pentru ca acestea nu rezistă foarte bine la spălări repetate cu apă fierbinte.

4. Pernele - la fiecare 3 - 6 luni

Un studiu a gasit 16 specii de ciuperci care traiesc într-o singură pernă. Pentru a te asigura ca pui capul într-un loc curat, spală pernele de câteva ori pe an folosind un ciclu pentru rufe delicate și două cicluri de clătire.

5. Pilota - la fiecare 3 - 6 luni

Majoritatea pilotelor sunt făcute din materiale sintetice sau amestec și pot fi spălate în siguranță în mașină dar citeste cu atenție eticheta. Celelalte tipuri de pături le poti spăla manual acasă - chiar și cele de lână, cașhmir sau mohair.

6. Salteaua - la fiecare 6 luni

Salteaua deși este mare este cel mai usor de curățat obiect din casă și trebuie să o faci de două ori pe an. Aspiră salteaua cu peria pentru tapițerie, apoi presară pe ea bicarbonat de sodiu, lasă-l cateva ore apoi aspiră-l. Pentru a proteja salteaua de pete folosește o husă impermeabilă.

7. Covorul sau mocheta - o dată pe an

Desi aspiri covorul sau mocheta o dată pe saptamană, acesta tot trebuie spălat o dată pe an. Evită detergentii pentru covoare dacă nu-l poți scoate pentru a-l clăti corespunzător. Cea mai bună metodă este curățarea cu abur (sau injecție-extracție) care extrage murdăria împreună cu apa.


ARTICOLE SIMILARE