Vine primavara așa că e timpul să cureți aerul, la propriu. Urmează acest ghid pentru a-ți fce aerul pe care îl respiri mai curat.

1. In fiecare zi - deschide geamul

Cea mai simplă metodă de a îmbunătăți calitatea aerului este să îl lasi să intre de afară, chiar dacă calitatea aerului în orasul în care locuiești nu e grozavă, e totusi mai oxigenat. Astă acțiune este foarte importantă mai ales atunci când usuci rufe, faci duș, gatești sau faci curățenie - chiar dacă baia sau bucătaria au sisteme de ventilatie care evacuează direct afară. Dacă ai numai hotă cu recirculare lasă deschisă cea mai apropiată fereastră cât acestea functionează. Spală și degresează filtrele și plasele o dată la 6 luni.

2. De două ori pe saptamână - sterge praful

Umezeste cârpa - moleculele de praf și apa din fericire se plac și pleacă împreună. Pentru suprafețele de lemn folosește o cârpă de microfibra. Nu uita ramele de la geamuri și rafturile. Întotdeauna începe de sus și termină cu suprafețele de jos. Pentru a putea curăța mai repede adoptă un stil minimalist, fără multe lucruri pe rafturi.

3. De două ori pe saptămână - spală prosoapele și covorașele

După fiecare utilizare lasă prosoapele să se usuce (atunci când sunt ude fac mucegai). Spală prosoapele o dată la 3-4 zile și covoarașele de baie la 6-7 zile. Evită covorașele cu o fața de cauciuc pentru ca nu pot fi spălate așa des, folosește mai bine - covorașe de prosop.

4. În fiecare saptamană - dă cu mopul

Cea mai simplă modalitate de a curăța aerul este de a curața podaua. Gravitatia trage în jos particulele care apoi se ridică iar la cel mai mic curent de aer. Măturile curăță firmiturile dar pentru a curăța particulele iritante de praf trebuie să folosești mopul. Pentru a ajunge în locurile greu accesibile cu usurință folosește un mop cu coadă articulată și care se poate spăla in mașină.

5. În fiecare săptămână - aspiră

Pentru covoare și tapițerie folosește aspiratorul cu un filtru HEPA asta va asigura că 99% din praful aspirat nu se va întoarce înapoi în aer. Folosește diferitele perii pentru cărti și tapițerie apoi aspiră pe jos. Covoarele dense atrag mai mult praf și au nevoie de câteva treceri cu aspiratorul pentru a se curăța. Covoare mai puțin dense sau parchetul fac sarcina mult mai usoară, și deasemenea dacă ai o bibliotecă cu geamuri de sticlă nu vei avea rafturi expuse și scapi de aspirarea cărților.

6. În fiecare săptamână - spală lenjeria de pat

Lenjeria atrage pielea moartă cât dormi și acarienii se hrănesc cu ea. Acești dăunători produc apoi reziduri care pot provoca alergii. Pentru a scăpa de ei spală așternuturile și fețele de pernă la temperatură ridicată. Ține pernele suplimentare în dulap și limitează pernele decorative. Acarienilor le place dormitorul și patul pentru ca e un mediu cald și umed deci folosește un dezumidificator în dormitor.

7. În fiecare sezon - spală pernele

Prafului și acarienilor le place și continutul pernelor, din fericire poti să scapi de ambele cu ajutorul mașinii de spălat. Pune cate două perne în mașină și spală-le o dată cu detergent și o dată fără. Pentru a nu trebui să le speli mai des de o dată la 6 luni folosește huse anti acarieni.

8. În fiecare sezon. - spală perdelele, darperiile și jaluzelele.

Perdelele și draperiile sunt mari colectori de mizerie așa că trebuie curățate regulat. Pentru a curața mai ușor alege jaluzelele cu puține detalii atrag mai putin praf.

9. Folosește un purificator de aer

Stiu că e încă un aparat care trebuie băgat în priză dar dacă locuiești într-o zonă urbană sau suburbană a orașelor mari, șansele sunt ca aerul curat de afară să fie plin de particule fine de praf și alergeni (mai ales în zonele suburbane unde se construiește permanent dar sunt și zone cu câmpuri abandonate).


ARTICOLE SIMILARE