Cum sa-ti dai seama daca plantele de apartament au nevoie de apa

Popularitatea plantelor de apartament este in crestere, dar multe dintre cele care doresc sa creasca jungle de interior nu sunt sigure cum sa-si dea seama cand plantele au nevoie de apa. Din pacate, plantele nu pot vorbi deci nu-ti pot spune daca au nevoie sa fie udate, dar daca stii unde sa te uiti e foarte usor sa-ti dai seama cand au nevoie de apa.

In primul rand trebuie sa iti programezi cel putin o zi pe saptamana, pentru a verifica umiditatea pamantului plantelor. Pune-ti un remainder daca ai obiceliul sa uiti. Cu cat temperatura este mai mare, aerul mai uscat, sau lumina mai intensa cu atat mai des va trebui sa verifici umiditatea, deci va trebui sa ajustezi programul functie de sezon. De asemenea trebuie sa stii ca solul din vasele ceramice se usuca mai repede decat cel din ghivecele de plastic.

Udatul in exces este mai grav dacat udatul insuficient si daca folosesti una din metodele de mai jos de a verifica daca plantlele au nevoie sa fie udate, si tot nu esti sigura daca solul este uscatat, mai asteapta o zi si verifica din nou. Aceasta regula se aplica si in cazul cactusilor si suculentelor. Exceptia de la regula sunt plantele extrem de sensibile la udat, in cazul lor regula este exact invers daca nu esti sigura ca trebuie udate atunci atunci mai bine sa le uzi. Cu timpul iti vei da seama care plate au nevoie sa fie udate mai des.

Pana aici e usor, sa trecem la cum verifici daca trebuie sa uzi plantele.

 • 1. Baga degetul in ghiveci

  Aceasta este cea mai usoara metoda de a verifica daca planta are de voie sa fie udata. Baga degetul in ghiveci 2-3 cm si daca e usacat planta are nevoie de apa. Poti sa uzi plantele folosind numai aceasta metoda dar uneori nu vrei sa te murdaresti sau plantele sunt asezate in locuri in care ajungi mai greu, daci ai nevoie de alte modalitati de a afla daca plantele au nevoie sa fie udate.

 • 2. Foloseste un bat subtire

  Daca nu vrei sa te murdaresti verificand umiditatea solului fa rost de o tija subtire de lemn (de exemplu o frigaruie), pe care o infigi in pamantul din ghiveci. Gandestete cum testezi prajitura cu scobitoarea, daca solul umed se lipeste de bat si murdareste batul, pamantul este inca ud, daca tija o scoti curata fara urme de pamant pe ea atunci e timpul sa uzi plantele. Unul din avantajele acestei metode este ca poti sa o infigi mai adanc in ghiveci.

 • 3. Frunzele se ofilesc

  Unele plante se ofilesc atunci cand sunt uscate. Cel mai bine e sa le uzi chiar inainte de acest punct, altfel risti sa devina maronii si sa se usuce varfurile. Begoniile si Violetele africane cand au nevoie de apa li se plostesc frunzele, iar planta paianjen (voalul miresei) au tendinta sa se plosteasca si sa-si deschida la culoare frunzele atunci cand ai nevoie de apa. Daca pui un ghiveci intr-un loc unde nu e usor sa varifici daca solul este uscat, cum ar fi un raft inalt, ar fi bine sa pui acolo o planta care iti ofera un indicator vizual cand are nevoie deapa (si e destul de rezistenta).

 • 4. Culoarea si greutatea solului

  O planta cu solul ud cantareste mai mult decat o planta cu solul uscat. Ridica ghiveciul si verifica-i greutatea, si vreifica-i si culoarea. Guveciul cu solul mai deschis la culoare are solul uscat, iar pamantul ud este mai inchis la culoare. Daca marginea solului de langa ghiveci se desprinde de acesta atunci pamantul este foarte uscat si trebuie udat urgent.

 • 4. Umidometru

  Este metoda de masurare stintifica pentru a verifica daca solul este uscat.


Votează:
1 1 1 1 1