Urmărești contul de Instagram al copilului pentru a vedea ce face, îți verifici temele și notele pe rețeaua școlii, folosești o aplicație de navigare pentru a ajunge la întâlniri, ai în telefon mesaje text prin care copilul tău care te anunță că totul e ok. Din păcate toată această comunicare ușoară are un preț - datele personale.

Cu o frecvență din ce în ce mai mare (și în general cu întarziere de luni sau ani) aflăm despre "privacy violations" - atunci când hackerii obțin acces la datele tale personale sau când companiile le folosesc necorespunzător sau nu reușesc să le protejeze - și atunci ne dăm seama cât de vulnerabili suntem la furtul de identitate, la publicarea de informații importante legate de persoana noastră sau cardurile noastre.

Folosirea tehnologiei vine cu riscuri legate de confidențialitatea informațiilor personale dar nu te speria - raspunsul nu este în a trăi rupt de lume (deși poate fi o metodă). Adevărul e că majoritatea suntem mult prea dependenți de tehnologie pentru a ne opri acum în a o utiliza. Poți să-ți ștergi Facebookul din telefon pentru un timp dar ... poți oricând să te întorci la el, pentru că altfel cum ai putea altfel să vezi pozele din vacanță ale verișoarei. Și cum ai să îi spui învățătoarei copilului tău că acesta nu poate să își creeze cont pe Google Classroom atunci când așa lucrează toți colegii la proiectele de grup?

Poate că ar fi prea mult să zicem că avem nevoie de tehnologie pentru a trăi dar sigur nu vrem să trăim fără ea. Din fericire există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a atinge un nivel mai înalt securitate a datelor tale și e important ca toată familia să aplice aceste reguli, pentru ca datele personale să fie în siguranță.

1. Folosește setări stricte pentru confidențialitate în aplicații și pe site-uri

Atunci când te înregistrezi pe un site sau o aplicație, modifică setările de confidențialitate imediat. La majoritatea aplicațiilor setările inițiale nu sunt din start prea private, dar pe site-urile populare de social media Instagram și Snapchat poți controla cine poate vedea ce postezi, cine te poate contacta și ale cui postări le poți vedea.

2. Setează autentificarea în doi pași

Pentru un strat de protecție suplimentar, setează autentificarea în doi pași atunci când aceasta este disponibilă pentru aplicații sau site-uri (Google, Facebook). Aceasta te va ajuta să-ți protejezi conturile de heackeri prin trimiterea unui cod pe telefon atunci când te log-ezi de pe un dispozitiv nou.

3. Fii atentă la înșelătoriile online

Nu deschide e-mail-urile, mesajele text, sau alertele de securitate "online", notificările prin mesaje text și alte lucruri de la oricine pe care nu cunoști, nu recunoști sau nu te aștepți. În general aceasta este o înselătorie - hackerii trimit fișiere atașate sperând ca cineva să dea click pe ele permitându-le să aibă acces la calculatorul sau telefonul celui vizat. Hackerii pot face mesajele lor să pară autentice folosind logo-urile companiilor Amazon, Google etc, dar uneori fac greșeli folosind o frazare neobișnuită, o punctuație ciudată sau un limbaj amenințător.

4. Folosește un antivirus

Cumpără și descarcă un software antivirus de la o sursa cu reputație în domeniu (McAfee, Norton, Symantec). Ai grijă la software-urile antivirus gratuite acestea pot conține secvențe de program create special pentru furtul de date. Sistemele iOS au un antivirus deja preinstalat dar tot poate fi vulnerabil deci actualizează-ți sistemul de operare atunci când ți se cere pentru că actualizările sunt de cele mai multe ori făcute pentru a rezolva problemele de securitate.

5. Nu folosi rețelele Wi-Fi nesecurizate

Asigură-te că conexiunea ta are un mic lăcățel și că îți cere o parolă. Hackerii sunt renumiți pentru a intra în rețelele nesecurizate și de aici, mai au numai un pas până în telefonul tău. Chiar mai bine e să ai un VPN (virtual private network), dar ca și în cazul software-ului sau aplicației antivirus nu folosi un VPN gratuit.

6. Verifică setările brawser-ului

Verifică setările de confidențialitate din browserul tău (în general în meniul Tools sau Settings). Majoritatea browserelor te lasă să oprești anumite setări - de exemplu , "coockies" pe care site-urile le instalează în computerul tău pentru a urmări folosirea site-ului respectiv. Unele cookies, cum ar fi cele care îți țin minte numele cu care te-ai logat sau produsele pe care le-ai pus în cosul virtual sunt benefice, dar unele cookies sunt menite să urmarească tot ce faci online, să construiască un profil din informațiile personale și obiceiurile tale online și să vândă informațiile agențiilor de publicitate.

7. Închide serviciile de localizare

Dacă nu folosești o aplicație pentru a urmări unde se află copilul tău din motive de siguranță, atunci oprește GPS-ul de pe telefonul tău și al copilului, îl poți porni oricâd folosești o aplicație de hartă sau pentru a găsi o locație.

8. Nu lăsa aplicațiile să partajeze date

Atunci când descarci o aplicație vei fi întrebată dacă aceasta poate să acceseze informațiile stocate în telefon, cum ar fi contacte, poze, calendar, muzică. Alege ”Nu” iar dacă o aplicație nu va funcționa fără aceste informații, vezi dacă îi poți da acces la o parte din ele dar nu la toate, sau găsește o altă aplicație care solicită mai puține informații.

9. Ai grija la logarea cu contul de pe rețelele sociale

Atunci când te loghezi la un site sau o aplicație cu contul de Facebook sau Google, este posibil să partajezi anumite informații din profilul tău. Citește toate condițiile de utilizare pentru a știi ce informații partajezi și pentru a le edita dacă este posibil. Chiar dacă limitezi ce partajezi cu alte aplicații, reteaua socială va continua să îți urmarească comportamentul.

10. Verifică regulat setările de confidentialitate

Fă-ți un obicei din a verifica regulat setările de confidențialitate pe toate rețelele de socializare pe care le utilizezi. Fă asta în fața copiilor și povestește-le întregul proces pentru a le demonstra cât este de important să urmarești cum îți sunt folisite informațiile personale.

11. Folosește parole complicate și schimbăle frecvent

Cea mai bună variantă pentru parole este să folosești cuvinte reale sau fraze pe care să ți le reamintești ușor - dar scriele incorect. Acestea trebuie să fie lungi de cel putin opt caractere și să ai o combinație de litere, numere și caractere speciale cum ar fi 5c()Vr1g1 pentru "cinci covrigi". Indiferent cât de complicate sunt parolele pe care le folosești și nu pot fi ghicite ușor, din păcate heakerii le pot fura direct de pe server-ele site-urilor sau rețelelor de socializare și tu să afli deapre aceste incidente după câteva luni sau câțiva ani, deci fă-ți un obicei în schimbarea parolelor o dată la cateva luni și nu recicla parolele și nici nu folosi aceeași parolă la mai nulte siteuri.


ARTICOLE SIMILARE