8 lucruri pe care nu trebuie sa le mai faci online

E usor sa imparti cu prietenii tai ceea ce faci in fiecare zi cu ajutorul platformelor de social media. Dar atat pe platformele de social media cat si prin retelele Wi-Fi publice poate ca nu realizezi cat de mult imparti si cu persoane straine. Pe Twitter, Instagram si Facebook noutatile inocente despre vacanta pot fi o problema de securitate - in special daca le publici dintr-o cafenea aglomerata.

"Majoritatea riscurilor legate de retelele Wi-Fi publice este ca toate informatile pe care le transferi sunt disponibile pentru oricine din acea retea"  David Maimon, Profesor de criminologie la Universitatea din Maryland.

 • 1. Nu utiliza informatii private cand esti conectat la o retea Wi-Fi publica

  Daca lucrezi din Starbucks sau din aeroport evita sa accesezi informatile financiare personale cum ar fi contul bancar, sau sa publici detalii personale prin e-mail sau pe social media. Este incredibil de usor ca cineva sa intercepteze datele pe care le transmiti cand esti logat pe o retea Wi-Fi publica ceea ce inseamna ca acele informatii pot ajunge in mainile cui nu trebuie.

 • 2. Nu te conecta la retele Wi-Fi straine

  Retea Wi-Fi neparolata pare o invitatie sa te conectezi la ea. Daca nu esti sigur ca reteaua este cea furnizata de cafeneaua in care esti nu te conecta la ea chiar daca este free si are semnal mai bun. Cere unui manager din cafenea care este numele retelei. Nu este nimic nou ca criminalii sa stabileasca hotspot in zonele aglomerate.

 • 3. Nu face public numarul de telefon

  Majoritatea nu mai au obiceiul asta dar inca mai vezi postari pe facebook din cand in cand "Mi-am pierdut telefonul si acum am un alt numar de telefon 074x.xx.xx.xx" Desi asta este una din modalitatile cele mai usoare de a face cunoscut numarul de telefon prietenilor desi s-ar putea sa nu afle si cei care nu isi verifica des contul de facebook si este posibil sa fie vazut de prieteni ai prieteni si de agentiile de publicitate. Daca informatiile de contact le ai blocate pe iCloud sau Google (e o idee foarte buna), poti trimite un mesaj text cu numarul de telefon. Sau poti posta un mesaj de genul "am un nou numar de telefon" si cine il vrea iti pot trimite un mesaj privat si le vei raspunde la acela.

 • 4. Nu publica pe social media planurile tale de vacanta sau alte activitati

  Daca publici status-ul de sambata dimineata esti la gratar la munte pare o buna idee daca speri sa vina si alti prieteni dar din punct de vederea al securitatii personale si a casei tale nu mai e asa o idee buna. Deci le faci cunoscut tuturor unde vei fi la un anumit moment in timp, ceea ce poate fi periculos daca ai pe cineva care te urmareste cu insistenta (un fost prieten posesiv de exemplu) si in al doilea rand le spui tuturor ca nu esti acasa ceea ce te face mult mai vulnerabil de a fi jefuit. Ceea ce este mult mai probabil daca publici si un selfie cu tine pe o plaja indepartata cu comentariul "urmatoarele doua saptamani vor fi extraordinare" Tocmai le-ai spus tuturor care au vazut poza si eventual tuturor prietenilor prietenilor ca esti departe si pentru cat timp.

 • 5. Nu posta totul pe toate retelele de socializare

  Daca ai conturile de Facebook, Twitter, Instagram, Tumbler si LinkedIn complet sincronizate asa ca atunci cand postezi ceva pe o retea se posteaza automat si pe altele. Desi este de aplaudat eficenta ta pe platformele de socializare nu este cea mai buna alegere. Fiecare platforma are setul ei de "cele mai bune practici" si asteptari. Daca vrei sa maximizezi numarul de vizitatori pe un anumit canal atunci cel mai bine este sa creezi un post specific canalului respectiv: scurteaza mesajul pentru twiter, adauga # - taguri relevante pe instgram ai prins ideea. Daca toate conturile sunt sinctonizate un daca unul dintre conturi este compromis un haker poate posta pe toate conturile. In acest mod nu ii vei irita pe cei care te urmaresc pe mai multe retele care nu apreciaza spamurile cu aceeasi imagine si comentarii de cinci ori.

 • 6. Nu publica imagini ale copiilor cu numele real

  Adultii au posibilitatea sa se "untag" din imaginile in care doresc sa nu fie public identificati, dar copii nu au aceasta posibilitate. O parte a parintilor se refera la copii lor printr-o porecla sau un hashtag protejand astfel identitatea copiilor fara a renunta la publicarea fotografiilor de familie. Aceasta este o modalitate de ai da copilului posibilitatea de a-si crea propria prezenta pe social media cand va fi cazul in loc sa se caute pe Google dupa nume si sa vada o multime de poze mai putin reusite de cand era mic.

 • 7. Nu face publice infromatii personale identificabile pe platformele de socializare

  E distractiv sa vorbesti despre animelele de companie pe Twitter sau pe Instagram dar daca numele catelului este si raspunsul la o intrebare de securitate pentru un cont online nu ar trebui sa o publici pentru toata lumea aceasta informatie. Asta pare destul de evident dar uneori esti prins intr-o conversatie online si e usor sa uiti acest amanunt. Deasemena vrei sa tii pentru tine orasele in care ai locuit si locuiesti si orice te-ar putea identifica in mod unic.

 • 8. Nu face publice parolele

  Sunt unele situatii in care comunicarea parolei este acceptabila (HBO Go) dar cand vine vorba de banca, Facebook si Twitter nu este necesar sa faci publice parolele. Poate ca este o forma de incredere sau poate ca ai nevoie ca prietenul sa raspunda la un e-mail in locul tau. Daca relatia se raceste atunci va avea acces la contul tau deci daca este absolut necesar sa comunici cuiva o parola atunci schimb-o imediat ce ai acces la contul respectiv. 


Votează:
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)