8 modalitati pentru a preveni accesarea neautorizata a informatiilor din telefon

Telefonul este cea mai usoara cale de acces la datele tale care, daca sunt furate, iti pot compromite identitatea si conturile bancare.

Chiar daca nu folosesti mobile-banking sau aplicatii financiare, telefonul tau poate stoca informatii despre le la cumparaturile tale online, retelele sociale, jocuri si altele. Un telefon nesecurizat este un risc major care te face vulnerabil oriunde te-ai duce.

 • 1. Protejeaza-ti telefonul cu o parola

  O parola care iti blocheaza telefonul, astfel incat oricine are aces la el sa nu se poata accesa datele tale de pe mobil. Foloseste o parola complexa si unica, mai mult decat numere daca este posibil. O prola buna combina litere, numere, semene de punctuatie si caractere speciale. Foloseste transformari neasteptate. "Dolari" e o parola usor de spart dar la fel de usor de spart sunt si variatiile "Dol@ri" sau "Dol@r1" In loc foloeste caractere mai putin predictibile cum ar fi "D{}/@r1" pentru a creste securitatea. Ca alternativa, amprenta poate fi o sufienta pentru a-ti proteja telefonul - daca telefonul tau are senzor de amprenta si daca nu te deranjeaza ca producatorul de telefoane sa detina asemenea informatie despre tine.

 • 2. Seteaza-ti telefonul sa se blocheze automat

  Blocarea automata inseamna ca telefonul tau va avea nevoie de parola pentru a-l accesa dupa un anumit timp. Aceasta caracteristica este importanta, mai ales in spatiile publice unde telefoanele care seamana intre ele pot fi schimbate accidental. Poti seta blocarea automata din setarile telefonului.

 • 3. Salvarea parolelor nu este un lucru inteligent

  Asigura-te ca aplicatia de mobile-banking sau alte aplicatii financiare au parole care nu se salveaza automat in telefon. Poate fi convenabil dar si potential periculos.

 • 4. Opreste GPS, Bluetooth si wireless

  Atunci cand nu le folosesti opreste GPS-ul, Bluetooth-ul si wireless-ul. Nu numai ca iti consuma baterie dar hackeri pot imperechia un dispozitiv bluetooth cu al tau si sa iti fure informatiile personale si chiar sa te urmareasca.

 • 5. Ai grija la retelele Wi-Fi

  Wi-Fi sunt un alt canal prin care hackeri iti pot accesa datele de la distanta. Conecteaza-ti telefonul numai la retelele securizate cu parole, mai ales in locurile publice unde ofera Wi-Fi free. Chiar daca folosesti Wi-Fi pentru a naviga pe internet si nu pentru a face cumparaturi, sau pentrua-ti verifica informatiile financiare sau orice altceva care are nevoie de parola sau nume de cont, intr-un loc public pe o retea nescurizata, informatiile tale pot fi expuse fara sa stii.

 • 6. Fii atenta la ce aplicatii descarci

  Inainte de a descarca orice aplicatie in telefon, fa o cautare rapida pentru a vedea daca aplicatia porvine de pe un site legitim. Verifica comentariile utlizatorilor si orice alte plangeri.

 • 7. Fa-ti back-up

  Daca ai poze, filmulete, muzica, e-mailuri, contacte sau orice alte informatii la care vrei sa ai acces daca telefonul iti e furat sau il pierzi, asigura-te ca le ai salvat itr-un calculator, pe un stic USB sau pe un CloudSorage, e intotdeauna o idee buna sa ai copii back-up. Gandestete la prietena ta cea mai buna. Ii stii numarul de telefon? Chiar daca unele informatii pot fi recuperate, poate fi mai complicat decat iti imaginezi, iar unele lucruri pot fi de neinlocuit.

 • 8. Activeaza un serviciu de urmarire la distanta

  Acest serviciu exista pe majoritatea telefoanelor. In cazul in care telefonul iti este furat poti sa iti blochezi telefonul si chiar sa iti stergi continutul in timp ce GPS-ul urmareste miscarile hotului. Poti deasemenea sa iti setezi telefonul sa se stearga automat datele daca parola este introdusa incorect de mai multe ori. E adevarat ca stergerea datelor este ultima solutie pentru a-ti proteja informatiile personale, dar sa speram ca nu ai utiat sa faci back-up la ele.


Votează:
4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (2 Votes)