Retelele de socializare si eticheta de urmat de sarbatori

De sarbatori, vei simti impulsul ca in timpul cinei cu familia sa te uiti la telefon macar sa vezi ce mai e nou pe Facebook, sau sa publici pe Instagram o poza cu masa de Craciun. Dar inainte de a publica totul pe internet, sunt cateva reguli cheie pe care trebuie sa le urmezi.

 • 1. Cere permisiunea de a posta

  E adevarat ca beblusul verisoarei este dragut. Si copii surorii sunt asa simpatici imbracati de sarbatori. Dar numai pentru ca este o poza frumoasa nu inseamna ca trebuie sa o arati lumii intregi. Copiii nu pot sa isi exprime consimtamantul sau sa zica ceva in numele lor, e bine sa intrebi parintii inainte de a posta imagini cu ei pe internet. Este rezonabil sa fii precaut, sa faci o fotografie este normal (si ar fi bine o trimiti tiparita sau pe e-mail celorlalti membri ai familiei in ianuarie), dar asigurate ca iti este permis sa o faci publica.

 • 2. Posteaza cu dragoste

  Batranii pot fi usor subiect de comedie, dar doar pentru ca o ruda spune ceva ce tu consideri ilar nu inseamna ca trebuie sa live-streem conversatia din timpul cinei inainte de a te gandi la consecinte. Oamenii urasc ideea de a se rade de vulnerabilitatile lor. Postarile trebuie sa urmeze aceeasi reguli de eticheta ca in viata reala. Evita sa fii rautacios. Daca stii ca persoana in cauza va gasi cometariul tau distractiv si va aprecia publicitatea, poti sa il faci public. Dar ai grija la ce motivatii ai pentru a te asigura ca nu e vorba de rautate.

 • 3. Reamintesteti motivele pentru care postezi

  Sarbatorile sunt un momente in care creezi de amintiri - fiecare moment este o oportunitate pentru o fotografie. Dar sunt cateva reguli dupa care trebuie sa-ti ghidezi postarile din dimineata de Craciun (si din tot anul). "De ce postez asta?" "Incerc sa promovez spiritul sarbatorilor?" Daca raspunsul este da, perfect! Daca insa incerci sa-ti satisfaci nevoia de competitivitate sau impulsul de a te lauda, atunci nu vei fi mai fericit si nici prietenii tai nu vor fi mai fericiti vazand postarea ta. Si in ultimul rand "Postez ceva autentic?" "Prietenii vor gasi postarea mea interesanta sau frumoasa?" Daca da, atunci imparte amintirea ta cu lumea, daca nu inseamna ca te lauzi.

 • 4. Abtinete sa intrerupi

  Da, imaginea asta va aratat bine pe Instagram si fata de masa are culori extraordinare si sigur vei primi o gramada de likeuri. Dar inainte de a fi prea preocupat de a fotografia, ai in vedere ca familia ta iti simte lipsa pentru ca esti prea preocupat cu documentarea. De sarbatori ar fi mai bine sa fii atent si sa te implici si sa creezi amintiri in lumea reala. Nu intrerupe masa de craciun pentru a face o poza de sus a mesei, si nu intrerupe celebrarea pentru a face o poza la brad. Nu este nerezonabil sa vrei sa ai amintiri care sa dureze dar e o chestiune de calitate a lor.

 • 5. Puterea exemplului

  De sarbatori, ca gazda daca vrei sa ceezi o regula "fara telefon" mai bine nu o faci. Nu prea poti sa faci regului pentru alti adulti, oamenii nu cred ca oamenii trebuie sa fie controlati. Daca vrei sa ai sarbatori care sunt aproape fara tehnologie, fii un model si determina-i pe membrii familiei sa-ti urmeze exemplul, dar sa instalezi un cosulet la usa in care invitatii sa-si lase telefoanele este prea mult.

 • 6. Da-le prietenilor un like

  Nu fi Grinch. Daca vezi o postare de sarbatori pe care o consideri enervanta ("Uite cate cadouri am primit!"), trebuie sa manifesti ceva compasiune. Oamenii vor sa fie vazuti si apreciati si asta nu este o motivatie nerezonabila. Daca un prieten e intereresat de like-uri sau vrea sa-i apreciezi desertul frumos, atunci aprecierea poate fi actul tau de generozitate de sarbatori.


Voteaz─â:
1 1 1 1 1