De sărbători, vei simți impulsul ca în timpul cinei cu familia să te uiți la telefon măcar sa vezi ce mai e nou pe Facebook, sau să publici pe Instagram o poză cu masa de Crăciun. Dar înainte de a publica totul pe internet, sunt câteva reguli cheie pe care trebuie să le urmezi.

1. Cere permisiunea de a posta

E adevarat că beblușul verișoarei este drăguț, și copii surorii sunt așa simpatici îmbrăcați de sărbători, dar numai pentru că este o poză frumoasă nu înseamnă că trebuie să o arăți lumii întregi. Copiii nu pot să își exprime consimțământul sau să zică ceva în numele lor, e bine să întrebi părinții înainte de a posta imagini cu ei pe internet. Este rezonabil să fii precaut, să faci o fotografie este normal (și ar fi bine să o trimiți tipărita sau pe e-mail celorlalți membri ai familiei în ianuarie), dar asigurăte că îți este permis să o faci publică.

2. Postează cu dragoste

Bătrânii pot fi ușor subiect de comedie, dar doar pentru că o rudă spune ceva ce tu consideri ilar nu înseamnă că trebuie să faci live-streem cu conversația din timpul cinei înainte de a te gândi la consecințe. Oamenii urăsc ideea de a se râde de vulnerabilitățile lor. Postările trebuie să urmeze aceeași reguli de etichetă ca în viața reală. Evită să fii rautăcioasă. Dacă știi că persoana în cauză va găsi cometariul tău distractiv și va aprecia publicitatea, poți să îl faci public. Dar ai grijă la ce motivații ai pentru a te asigura că nu e vorba de răutate.

3. Reaminteșteți motivele pentru care postezi

Sărbătorile sunt momente în care creezi amintiri - fiecare moment este o oportunitate pentru o fotografie. Dar sunt câteva reguli după care trebuie să-ti ghidezi postările din dimineața de Crăciun (și din tot anul). "De ce postez asta?" "Încerc să promovez spiritul sărbătorilor?" Dacă răspunsul este da, perfect! Dacă însă încerci să-ți satisfaci nevoia de competitivitate sau impulsul de a te lăuda, atunci nu vei fi mai fericită și nici prietenii tăi nu vor fi mai fericiți văzând postarea ta. Și nu în ultimul rând "Postez ceva autentic?" "Prietenii vor găsi postarea mea interesantă sau frumoasă?" Dacă da, atunci împarte amintirea ta cu lumea, dacă nu înseamnă că te lauzi.

4. Abținete să întrerupi

Da, imaginea asta va arăta bine pe Instagram și fața de masă are culori extraordinare și sigur vei primi o grămadă de like-uri. Dar înainte de a fi prea preocupată de a fotografia, ai în vedere că familia ta îți simte lipsa pentru că ești prea preocupată cu documentarea. De sărbători ar fi mai bine să fii atentă, să te implici și să creezi amintiri în lumea reală. Nu întrerupe masa de Crăciun pentru a face o poză de sus a mesei, și nu întrerupe celebrarea pentru a face o poză la brad. Nu este nerezonabil să vrei să ai amintiri care să dureze dar e o chestiune de calitate a lor.

5. Puterea exemplului

De sărbători, ca gazdă, dacă vrei să ceezi o regulă "fără telefon" mai bine nu o faci. Nu prea poți să faci regului pentru alți adulți, unii nu cred ca trebuie să fie controlați. Dacă vrei să ai sărbători care sunt aproape fără tehnologie, fii un model și determină-i pe membrii familiei să-ți urmeze exemplul, dar să instalezi un coșuleț la ușă în care invitații să-și lase telefoanele este prea mult.

6. Dă-le prietenilor un like

Nu fi Grinch. Dacă vezi o postare de sărbători pe care o consideri enervantă ("Uite câte cadouri am primit!"), trebuie să manifești ceva compasiune. Oamenii vor să fie văzuți și apreciați și asta nu este o motivație nerezonabilă. Dacă o prietenă e intereresată de like-uri sau vrea să-i apreciezi desertul frumos, atunci aprecierea poate fi actul tău de generozitate de sărbători.


ARTICOLE SIMILARE