Bugetarea te poate intimida dar nu este complicată. Nu are foarte mare importanță cum o faci (pe hartie, pe calculator sau utilizând o aplicație) ci modul în care cheltuiești, si pentru a ști cum stai cu banii ai nevoie de un instrument care să-ți spună cât câștigi și cât cheltuiești.
Iată câteva lucruri care te pot ajuta în realizarea și punerea în practică a bugetului:
1. Strânge facturile și bonurile
Totul începe de aici, găsește toate facturile, extrasele de cont, desfășurătoarele pentru credit, facturile de la utilități, telefon, internet, bonurile pentru benzină, mâncare, pantofi și chitanțele, pe scurt orice poate demonstra efectuarea unei cheltuieli. Nu uita și micile cheltuieli din fiecare zi - cafeaua de dimineață, revista, pachetul de biscuiți etc. - pentru care nu ceri întotdeauna bon, acestea vor fi primele vizate atunci când va trebui să tai din cheltuieli.
2. Crează un tabel
Odata ce ai strâns toate chitanțele și ți-ai notat toate cheltuielile mărunte, organizează-le în asa fel încât să devină clar cât cheltuiești și pe ce anume. Acest instrument nu trebuie să arate extraordinar dar îți va spune ceea ce vrei să știi.Cea mai bună metodă este să creezi un tabel (ar fi mai ușor sa îl faci cu ajutorul unui program care administrază tabele ex. Excel, dar poate fi la fel de bine și pe hârtie). Aici găsești un exemplu de cum ar putea arăta și cum se completează.
3. Cheltuieli fixe și cheltuieli discreționare
Separa cheltuielile în cheltuieli fixe si cheltuieli discreționare. Cheltuielile fixe sunt cele care trebuie efetuate în fiecare lună (sau cu o fecvență cunoscută - ex. la 3 luni) și de cele mai multe ori valoarea lor nu variază foarte mult: chirie, rata la mașina, rata la creditul ipotecar, asiguarea, întretinere, curentul electric, internet, telefon etc. Cheltuielile discreționare sunt cele asupra cărora ai cel mai mare control. Trebuie să cumperi mâncare dar nu este absolut necesar să cumperi cea mai scumpă înghețată. În această categorie mai sunt incluse cheltuielile cu: benzina, îmbrăcămintea, masa la restaurant, film, cafeaua de dimineață, biscuiții dintre mese etc. Toate micile cheltuieli care atunci când le aduni la finalul lunii nu mai sunt așa de mici.
4. Reguli
Experții în planificare financiară spun că cheltuielile cu locuința nu trebuie să depașească o treime din venit, în aceste cheltuieli sunt incluse cele cu apa, încălzirea și impozitele pe proprietate. O alta regulă spune că totalul plaților lunare aferente ratelor pentru credite nu trebuie să depășească 40% din venitul lunar. Aceste rate includ creditul pentru casă, creditul pentru mașină, plațile aferete cardurilor de credit și creditele de nevoi personale. Dacă te afli în situația de a cheltui mai mult pe credite atunci înseamnă că te-ai întins mai mult decât îți permiți și trebuie să iei măsuri fie pentru reducerea creditelor fie pentru creșterea veniturilor.
5. Platește-te pe tine prima
Asta este cea mai buna modalitate de a economisi. Încearcă să pui deoparte 10% din fecare salariu. Dacă nu poți 10% încearcă 5%, oricât de puțin e mai bine decât nimic și vei fi surprinsă de cât de ușor e să economisești așa. Include această "cheltuială" în bugetul tău.
6. Elimină cheltuielile neesențiale
Chiar trebuie să mănânci la restaurant la prânz cinci zile pe săptămână? Chiar nu poți să traiești fără revista de 15 RON? Fă din aceste cheltuieli recompense mai bine decât cheltuieli fixe. Lasă-ți cardul de credit acasă pentru a evita să faci cheltuieli necugetate.
7. Depune mai mult decât suma minimă de plată
Atunci când vine vorba de datorii dobânzile sunt foarte importante. Platește-ți facturile la timp pentru a evita penalizările și dobânzile astronomice. Plătește mai mult decât suma minimă pe cardul de credit. Dacă de exemplu datorezi pe un card de credit 1000 ron cu o dobandă de 18% și pentru care suma minimă este de 40 ron atunci vei lichida datoria în aproape doi ani și jumătate și în total vei plăti 1263 ron, în timp ce dacă plătești 60 ron vei achita datoria într-un an și jumătate și în total vei plăti 1159 ron.
. Economiește pentru zile negre
Economisește pentru situațiile în care venitul tău se va diminua simțitor sau chiar poate dispărea. Somajul și pensionarea sunt două astfel de situații iar pentru a putea trece mai ușor prin aceste perioade trebuie să pui bani deoparte. De regulă pentru evenimentele neprevăzute care pot apare oricând suma economisită trebuie să fie egală cu venitul pe 3 luni iar ca instrument preferat este contul de economii. Pentru momentul pensionării, pentru menținerea unui venit suficient în fiecare lună suma economisită ar trebui să aungă pe cel puțin 10 ani și ca instrumente ce pot fi utilizate sunt sistemul de pensii facultative și asigurările de viață cu componentă de economisire.
9. Revizuește și ajustează
Revizuiește regulat bugetul pentru a fi sigură că te încadrezi în limitele stabilite în el. Compară cheltuielile actuale cu cele pe care le-ai trecut în buget și vezi care sunt situațiile în care acestea sunt diferite. Este planul tău realist? Ar fi mai bine să tai dintr-o parte și să adaugi în alta? Celtuelile tale se modifică de la lună la alta dar dacă le înregistrezi de fiecare dată corect poți avea o imagine clară asupra modului în care îți cheltuiești banii.
10. Include în buget și recompense
Nu-ți fie frică să te premiezi atunci când ți-ai atins obiectivele de economisire sau de a tăia din cheltuielile inutile - o masă la restaurant, pantofi noi sau un nou telefon. Dacă economisești pentru aceste recompense pe parcursul mai multor luni atunci ele nu-ți vor afecta bugetul.
ARTICOLE SIMILARE