Bugetul - 10 lucruri pe care trebuie sa le stii

Bugetarea te poate intimida dar nu este complicata. Nu are foarte mare importanta cum o faci ci modul in care cheltuiesti, si pentru a sti cum stai cu banii ai nevoie de un instrument care sa-ti spuna cat castigi si cat cheltuiesti.

Iata cateva lucruri care te pot ajuta in realizarea si punerea in practica a bugetului:

 • 1. Strange facturile si bonurile

  Totul incepe de aici. Gaseste toate facturile, extrasele de cont, desfasuratoarele pentru credit, facturile de la utilitati, telefon, internet, bonurile de casa pentru benzina, mancare, pantofi si chitantele, pe scurt orice poate demonstra efectuarea unei cheltuieli. Nu uita si micile cheltuieli din fiecare zi - cafeaua de dimineata, ziarul sau revista, painea, pachetul de biscuiti etc. - pentru care nu ceri intotdeauna bon, aceste vor fi primele vizate atunci cand va trebui sa tai din cheltuieli.

 • 2. Creaza un tabel

  Odata ce ai strans toate chitantele si ti-ai notat toate cheltuielile marunte, organizatile in asa fel incat sa devina clar cat cheltuiesti si pe ce anume. Acest instrument nu trebuie sa arate extraordinar dar te va spune ceea ce vrei sa stii, cea mai buna metoda este sa creezi un tabel (ar fi mai usor sa il faci cu ajutorul unui program care administraza tabele ex. Excel, dar poate fi la fel de bine si pe hartie). Aici gasesti un exemplu de cum ar putea arata si cum se completeaza.

 • 3. Cheltuieli fixe si cheltuieli discretionare

  Separa cheltuielile in cheltuieli fixe si cheltuieli discretionare. Cheltuielile fixe le contin pe aceea pe care trebuie efetuati in fiecare luna (sau cu o fecventa cunoscuta - ex odata la 3 luni) si de cele mai multe ori valoarea lor nu variaza foarte mult: chirie, rata la masina, rata la creditul ipotecar, asiguarea, intretinere, lumina, internet, telefonie etc. Cheltuielile discretionare sunt cele asupra carora ai cel mai mare control. Trebuie sa cumperi mancare dar nu este absolut necesar sa cumperi cea mai scumpa inghetata. In aceasta categorie mai sunt incluse cheltuielile cu: benzina, imbracaminte, masa la restaurant, film, cafeaua de dimineata, biscuitii dintre mese, ziarul de dimineata etc. Toate micile cheltuieli care atunci cand le aduni la finalul lunii nu mai sunt asa de mici.

 • 4. Reguli

  Expertii in planificare financiara spun ca cheltuielile cu locuinta nu trebuie sa depaseasca o treime din venit, in aceste cheltuieli sunt incluse cele cu apa, incalzirea si impozitele pe proprietate. O alta regula spune ca totalul platilor lunare aferente ratelor pentru credite nu trebuie sa depaseasca 40% din venitul lunar. Aceste rate includ creditul pentru casa, creditul pentru masina si platile aferete cardurilor de credit si creditele de nevoi personale.

 • 5. Plateste-te pe tine primul

  Ai mai auzit indemnul acesta, pentru ca este cea mai buna modalitate de a economisi. Incearca sa pui deoparte 10% din fecare salariu. Daca nu poti 10% incearca 5%, oricat de putin e mai bine decat nimic si vei fi surprins de cat de usor e sa economisesti asa. Include aceasta "cheltuiala" in bugetul tau.

 • 6. Elimina cheltuielile neesentiale

  Chiar trebuie sa mananci la restaurant la masa de pranz cinci zile pe saptamana? Chiar nu poti sa traiesti fara revista de 10 RON? Fa din aceste cheltuieli recompense mai bine decat cheltuieli fixe. Lasa-ti cardul de credit acasa pentru a evita sa faci cheltuieli necugetate.

 • 7. Depune mai mult decat suma minima de plata

  Atunci cand vine vorba de datorii dobanzile sunt foarte importante. Plateste-ti facturile la timp pentru a evita penalizarile si dobanzile astronomice. Plateste mai mult decat suma minima pe cardul de credit. Daca de exemplu datorezi pe un card de credit 1000 ron cu o dobanda de 18% si pentru care suma minima este de 40 ron atunci vei plati datoria in aproape doi ani si jumatate si in total vi plati 1263 ron in timp ce daca platesti 60 ron vei achita datoria intr-un an si jumatate si in total vei plati 1159 ron.

 • 8. Economisiti pentru zile negre

  Economiseste pentru situatiile in care venitul tau se va diminua simtitor sau chiar poate disparea. Somajul si pensionarea sunt doua astfel de situatii iar pentru a putea trece mai usor prin aceste perioade trebuie sa puneti bani deoparte. De regula pentru evenimentele neprevazute care pot apare oricant suma economisita trebuie sa fie egala cu venitul pe 3 lui iar ca instrument preferat este contul de economii. Pentru momentul pensionarii pentru mentinerea unui venit suficient in fiecare luna suma economisita ar trebui sa aunga pe cel putin 10 ani si ca instrumente ce pot fi utilizate sunt sistemul de pensii facultative si asigurarile de viata cu componenta de ecoomisire.

 • 9. Revizueste si ajusteaza

  Revizuieste regulat bugetul pentru a fi sigur ca te incadrezi in limitele stabilite in el. Compara cheltuielile actuale cu cele pe care le-ai trecut in buget si vezi care sunt situatiile in care acestea sunt diferite. Este prlanul tau realist? Ar fi mai bine sa tai dintr-o parte si sa adaugi in alta? Celtuelile tale se modifica de la luna la luna dar daca de inregistrezi de fiecare data corect poti avea o imagine clara asupra modului in care iti cheltuiesti banii.

 • 10. Include in buget si recompense

  Nu-ti fie frica sa te premiezi atunci cand ti-ai atins obiectivele de economisire sau de a taia din cheltuielile inutile - o masa la restaurant, pantofi noi sau un nou telefon. Daca economisesti pentru aceste recompense pe parcursul mai multor luni atunci ele nu-ti vor afecta bugetul.


Votează:
1 1 1 1 1