Subiectele legate de bani și buget sunt din păcate taboo în multe familii. Acum, când oamenii nu au nici o problemă să discute pe rețelele de socializare lucruri ce erau cândva detalii rușinoase și personale din viața amoroasă, încă îi apucă groaza când sunt intrebați despre viața financiară "Asta e prea personal!".

Secretul banilor în familie

De ce nu discutăm despre bani cu copiii? Vrem să îi protejăm pe copii de "a crește prea repede", nu e bine să învețe despre realitatea financiară dură a vieții. Uneori nu vrem să le spunem cât de puțin câștigăm pentru că ne e frică să nu creadă că nu suntem suficient de buni, considerăm că ceea ce câștigăm este ca o evaluare a vieții și că nu vom obține note de trecere în ochii lor comparativ cu alții. Sau, nu vrem ca copiii să știe cât câștigăm pentru că ne e frică că ne vor cere să cumpărăm mai mult.

Implicarea întregii familii în bugetare

Lucrul la un buget ar trebui să fie un proiect de familie. Activitatea de plată a facturilor și planificare a cumpărărilor strânge întreaga familie pentru a le crea copiilor o idee despre valoarea lucrurilor și de a te încadra în veniturile de care dispui și ce decizii trebuie luate în viața reală.

Câteva activități care vor demonstra copiilor o parte din responsabilitățile familiei.

Plata facturilor

Nu există nici un motiv, atunci când copii au 11-12 ani, să nu fie incluși în proiectul de plată a facturilor. Dacă familia stă împreună și plătește facturile, copii vor învăța despre cum functionează o familie, cum functionează banii și cum sunt făcute alegerile.

Primul lucru pe care copii trebuie să îl înțeleagă este diferența dintre venitul net și cel brut. Arată-le fluturasul de salariu si diferitele taxe care sunt plătite, apoi din banii rămași vei avea de făcut alegeri. Fă o listă cu cheltuielile fixe cum ar fi ratele sau chiria, alte elemente pe lista ar putea fi asigurările, economiile pentru pensie și educație, mâncarea. După ce ai scăzut aceste cheltuieli, pot fi luate în considerare cheltuielile variabile ca vacanțele și cadourile.

Planificarea vacanței

Vacanța viitoare este un proiect de buget care ar trebui să includă întreaga familie. Convresația nu ar trebui să se limiteze numai la "unde vreți să mergem?". Discutați fiecare aspect al vacanței, cheltuielile și valoare obținută în schimbul banilor. Cât de mult din bugetul vacanței îl ve-ți cheltui pe transport? E nevoie de echipament special pentru aceasta vacanță? Ce va obtine familia în schimbul banilor cheltuiți pe vacanță? Această excursie ar fi educativă? Listează fiecare aspect al vacanței si costul asociat acestuia.

Achizițiile mari

Să implici intreaga familie în planificarea, bugetarea și alegerea achizițiilor mari, pare că ai să muncești mai mult în loc de mai puțin. Ar fi mai rapid și mai ușor să cauți online să faci cercetarea și eventual să și cumperi noul frigider sau mașina de spălat, fără alte opinii. Pe de altă parte trebuie să ai în vedere lecția importantă pe care o pot învăța copii.

A aduna familia pentru a discuta despre o achiziția importantă și dacă aveți nevoie de ea, apoi transforma conversația într-un exercițiu de bugetare. Ei trebuie să știe care sunt nevoile familiei și să cerceteze variantele de achiziție, prețurile, costurile de întreținere, economiile de energie și alte considerații.

Trebuie totuși ca un lucru să fie clar de la început: nu toate achizițiile mari trebuie să fie supuse votului democratic, spunele copiilor că le ceri părerea și implicarea dar decizia finală este a părinților.

Donațiile caritabile

Familia ar trebui să facă un efort concentrat să planifice ce sumă de bani alocă donațiilor și deasemenea timpul dedicat voluntariatului. Activitățile caritabile sunt o parte importantă a identității familiei și deasemenea o responsabilitate față de comunitate și de lume.

Atunci cand faci acest exercițiu de bugetare amintește-ți cuvintele lui Jacob Lew "Bugetul nu este numai o colecție de numere, dar și o expresie a valorilor și aspirațiilor."


ARTICOLE SIMILARE