Cum poti face bugetarea impreuna cu copiii

Subiectele legate de bani si buget sunt din pacate taboo in multe familii. Acum, cand oamenii nu au nici o problema sa discute pe retelele de socializare lucruri ce erau candva detalii rusinoase si personale din viata amoroasa, inca ii apuca groaza cand sunt intrebati despre viata financiara "Asta e prea personal!".

Secretul banilor in familie

De ce nu discutam despre bani cu copiii? Vrem sa ii protejam pe copii de "a creste prea repede", nu e bine sa invete despre realitatea financiara dura a vietii. Uneori nu vrem sa le spunem cat de putin castigam pentru ca ne e frica sa nu creada ca nu suntem suficient de buni, consideram ca ceea ce castigam este ca o evaluare a vietii si ca nu vom obtine note de trecere in ochii lor comparativ cu altii. Sau, nu vrem ca copiii sa stie cat castigam pentru ca ne e frica ca ne vor cere sa cumparam mai mult.

Implicarea intregii familii in bugetare

Lucrul la un buget ar trebui sa fie un proiect de familie. Activitatea de plata a facturilor si planificare a cumpararilor strange intreaga familie pentru a le crea copiilor o idee despre valoarea lucrurilor, problema foarte de a te incadra in veniturile de care dispui si ce decizii trebuie luate in viata reala.

Cateva activitati care vor demonstra copiilor o parte din responsabilitatile familiei.

 • Plata facturilor

  Nu exista nici un motiv, atunci cand copii au 11-12 ani, ca acestia sa nu fie inclusi in proiectul de plata a facturilor. Daca familia sta impreuna si plateste facturile, copii vor invata despre cum functioneaza o familie, cum functioneaza banii si cum sunt facute alegerile.

  Primul lucru pe care copii trebuie sa il inteleaga este diferenta dintre venitul net si cel brut. Arata-le fluturasul de salariu si diferitee taxe care sunt platite, apoi din banii ramasi vei avea de facut alegeri. Fa o lista cu cheltuielile fixe cum ar fi ratele sau chiria, alte elemente pe lista ar putea fi asigurarile, economiile pentru pensie si educatie. Dupa ce ai scazut aceste cheltuieli, pot fi luate in considerare cheltuielile variabile ca vacantele si cadourile.

 • Planificarea vacantei

  Vacanta viitoare este un proiect de buget care ar trebui sa includa intreaga familie. Convresatia nu ar trebui sa se limiteze numai la "unde vreti sa mergem?". Discutati fiecare aspect al vacantei, cheltuielile si valoare obtinuta in schimbul banilor. Cat de mult din bugetul vacantei il ve-ti cheltui pe transport? E nevoie de echipament special pentru aceasta vacanta? Ce va obtine familia in schimbul banilor cheltuiti pe vacanta? Aceasta excursie ar fi educativa? Listeaza fiecare aspect al vacantei si costul asociat acestuia.

 • Achizitiile mari

  Sa implici intreaga familie in planificarea, bugetarea si alegerea achizitiilor mari, pare ca ai sa muncesti mai mult in loc de mai putin. Ar fi mai rapid si mai usor sa cauti online sa faci cercetarea si eventual sa si cumperi noul frigider sau masina de spalat, fara alte opinii. Pe de alta parte trebuie sa ai in vedere lectia importanta pe care o pot invata copii.

  A aduna familia pentru a discuta despre o achizitia importanta si daca aveti nevoie de ea, apoi transforma conversatia intr-un exercitiu de bugetare. Ei trebuie sa stie care sunt nevoile familiei si sa cerceteze variantele de achizitie, preturile, costurile de intretinere, economiile de energie si alte consideratii.

  Trebuie totusi ca un lucru sa fie clar de la inceput: nu toate achizitiile mari trebuie sa fie supose votului democratic, spunele copiilor ca le ceri parerea si implicarea dar decizia finala este a parintilor.

 • Donatiile caritabile

  Familia ar trebui sa faca un efort concentrat sa planifice ce suma de bani alocata donatiilor si deasemenea tipul dedicat voluntariatului. Activitatile caritabile sunt o parte importanta a identitatii familiei si deasemenea o responsabilitate fata de comunitate si de lume.

  Atunci cand faci acest exercitiu de bugetare aminteste-ti cuvintele lui Jacob Lew "Bugetul nu este numai o colectie de numere, dar si o expresie a valorilor si aspiratiilor."


Votează:
1 1 1 1 1