4 lucruri pe care poti sa le faci acum pentru independenta financiara viitoare

Sunt o multime de lucruri legate de bani pe care le poti controla (bugetarea, cheltuielile, economisirea, investitiile), din pacate nu poti sa controlezi totul si sunt o multime factori care au un impact asupra eficientei cu care iti atingi obiectivele financiare.

Daca esti tanar adult, e posibil sa ti se para ca totul este impotriva ta, ai intrat pe piata fortei de munca atunci cand somajul era la nivele record ai luat credite atunci cand dobanzile erau dintre cele mai mari, totusi si singurul element care este in favoarea ta este timpul - inca ai suficient timp pentru a planifica etapele importante (cumpararea unei case, pensionarea).

Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a obtine cat mai multe beneficii pentru viitorul tau financiar.

 • 1. Fii perseverenta

  Daca e ceva ce tineri au invatat din circumstantele financiare nu asa de bune pe care le-au trait la inceputul vietii adulte este ca e aproape imposibil sa prevezi ce se va intampla in economie. Pentru a stabili fond tampon pentru tine si pentru a te asigura ca planifici bine pentru viitor, economiseste o parte din venit in fiecare luna. Avand timpul de partea ta aceasta investitie iti va aduce beneficii substantiale la final.

 • 2. Incearca inainte sa cumperi

  Poti avea impresia ca a avea o casa este cea mai buna obtiune si te grabesti sa-ti indeplinesti aceasta dorinta. Multi tineri porprietari descopera dupa ce au achizitionat o casa ca spatiul nu este chiar ce si-au dorit - zona nu e asa buna, calitatea constructiei nu e grozava, casa e prea mare sau perea mica, nu vroiau un apartament ci o casa etc. Atunci cand stii ca timpul e de partea ta, vei lua in considerare toate elementele inainte de a achizitiona o casa. Acelasi lucru se aplica pentru toate achizitiile mari, nu e nevoie sa te grabesti in luarea deciziilor pentru investitii majore.

 • 3. Nu uita sa iei in considerare cheltuielile ocazionale importante

  Bugetarea nu e complicata atata timp cat iei in considerare ce deti si ce datorezi. Aici trebuie sa ai in vedere si cheltuielile ocazionale, dar substantiale, cum sunt cadourile de nunta sau vacantele. Echilibreaza aceste cheltuieli prin reducerea cheltuielilor in alta parte in luna respectiva, sau include un fond pentru cheltuieli ocazionale in bugetul lunar.

 • 4. Nu ignora faptul ca ai datorii

  Ai credite de nevoi personale sau te chinui sa platesti ratele pe cardul de credit, ar putea fi mai simplu sa nu te gandesti dar nu te va ajuta la nimic. Prioritizeaza sa-ti platesti datoriile incepand cu cele pe termen scurt care au rata dobanzii cea mai mare. Cu cat rezolvi mai repede aceste probleme cu atat mai repede vei putea sa te gandesti la economii si investitii.

Intotdeauna exista speranta pentru finantele tale, nu lasa ca trecutul sa te distraga de la viitor. Luand decizii intelepte de economisire si investitii iti vei construi viata pe care ti-o doresti.


Votează:
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)