Cum sa reduci cheltuielile cu cadourile de Craciun

Nu trebuie sa fii un Grinch ca sa economisesti putin chiar si la cadourile de Craciun. Sarbatorile pot fi un camp minat social, sunt atatea emotii si asteptari legate de cadouri incat, ca sa nu riscam sa ofensam pe cineva, uneori exageram si ajungem sa avem o lista aproape la fel de lunga cu cea a lui Mos Craciun.

Daca bugetul e limitat sau te-ai saturat de comercialismul de Craciun, sunt cateva modalitati simple de a reduce numarul de cadouri fara a parea un Grinch.

 • Elimina de pe lista cunostintele ocazionale

  Varul pe care nu l-ai mai vazut de 5 ani si care nu ti-a multumit niciodata pentru cadoul de Craciun - taie-l de pe lista. Vecinii care s-au mutat acum 3 ani si care iti sunt doar prieteni pe Facebook - si ei pot fi uitati.
  Oamenii care sunt in categoria "cunostinte ocazionale" probabil ca nici nu asteapta si nici nu vor observa daca nu le vei trimite cadoul obisnuit.
  Totusi ar fi bine sa ai pregatite cateva cadouri relativ ieftine, dar frumos ambalate, in caz ca primesti un cadou de la cineva care a disparut de pe lista ta. Exemple de asemenea cadouri: un sapun special frumos ambalat si cu o fundita sclipitoare, o sticla de vin ambalata frumos sau bunatati ca ciocolata, acadele sau turta dulce.

 • Nu mai face cadouri la petrecerile de Craciun de la birou sau din familie

  Schimbul de cadouri la petrecerile din familie sau de la birou tine de organizator si de traditie, unele petreceri nu includ schimbul de cadouri, la altele toata lumea se asteapta sa primeasca cadouri de la toata lumea, ceea ce da nastere la o adevarata nebunie pe care vrei sa o schimbi dar ai nevoie de o strategie.
  Cheia este sa gasesti oameni care au aceeasi idei ca tine - un coleg sau un var care are si el un buget redus - care iti vor fi aliatii tai. Odata ce gasesti cativa aliati gata de schimbare, adreseaza-te organizatorului si propune-i o alta idee.Subliniaza-i gazdei ca ti-au placut petrecerile trecute, dar bugetul e mai redus anul asta, sau explica-i ca copiii au prea multe jucarii apoi propune-i ceva diferit ca Secret Santa sau Grinch Game (white elephant).

 • Foloseste creativ felicitarile de Craciun

  Toti stim oameni pe care ii apreciem dar nu sunt prieteni apropiati - colegii de la un alt departament sau personalul de la gradinita copilului. Decat sa ii elimini total, muta-i de pe lista cu "cadouri" pe lista cu "felicitari".
  Cauta felicitari facute manual scrie un mesaj din suflet si leag-o cu o fundita de o ciocolata mica, o acadea sau o turta dulce.

 • Redaruieste cadourile care nu ti se potrivesc

  Daca ai primit un cadou care nu ti se potriveste si doar ocupa spatiul uitat intr-un dulap, dar stii ca ar fi cadoul perfect pentru cineva de pe lista ta atunci e cazul sa redaruiesti si scapi si de un lucru inutil si sa faci si economii.
  Ce rost are sa pastrezi setul de condimente primit de la colegi de ziua ta cand tu nu gatesti dar ai o matusa care ar aprecia un asemenea cadou.

 • Fii sincera cu cei care inteleg

  In final, nu-ti fie frica sa fii sincera cu prietenii apropiati si familia. Spune-le ca iti plac sarbatorile dar nu-ti place comercialismul sau pur si simplu ai prea multe lucruri.
  Oricare ar fi motivul intreaba-i daca puteti renunta la traditionalul schimb de cadouri si poti sugera in schimb sa mergeti la un concert de craciun sau la un film.


Votează:
1 1 1 1 1