Pe langă fondul de urgență pe care trebuie să îl ai pus deoparte, meniu de urgență este un element important din planul tău în caz că, din orice motiv, veniturile tale se reduc substanțial pentru o perioadă de timp.

Planificarea meniului de urgență nu este activitate complicată, ai nevoie doar să gândești puțin.

1. Stabilește care sunt alimentele "ieftine" care îți plac, fasole, orez, paste etc. și adună rețetele care le includ

Deasemenea trebuie să determini ce conserve preferă familia ta: ton, pui etc., carnea proaspătă e mai sănătoasă, dar uneori conservele sunt mult mai ieftine iar atunci când bugetul este redus prețul este o caracteristică importantă. Dacă te concentrezi asupra mâncării sănătoase atunci fasolea, mazărea, năutul etc. sunt pline de fibre și sunt un bun substitut pentru carne.

2. Stabilește bugetul pentru meniul de urgență

Cei mai frugali își pot hrăni familia de patru pesoane cu 150RON pe săptămână sau 200RON, dar e nevoie de ceva efort pentru a ajunge atât de jos dacă nu ești obisnuită să o faci, dar se poate realiza așa că nu renunța. Indiferent care este suma pe care o vei aloca alimentelor în bugetul de urgență nu uita că trebuie să o ai în vedere atunci când stabilești bugetul și fondul pentru situațiile de urgență.

3. Fă-ți o listă cu rețete ieftine

Să sperăm că ai destul de multe din care vei putea alege. Asează-le într-un calendar ca să vezi pentru câte zile ai rețete. Ar fi bine să le scrii numele pe post-it-uri și să le lipești în calendar. Nu utita că poți să repeți rețetele la fiecare două săptămâni fără să simți că mănânci același lucru.

4. Adună prețurile ingredientelor necesare pentru toate rețetele din fiecare săptămână

La suma finală adauga 10 -20 RON pentru situațiile în care nu găsești marca pe care o cumperi de obicei și trebuie să iei ceva mai scump. Dacă suma rezultată este sub bugetul stabilit atunci e perfect, ai reușit să faci meniul pentru o săptămână.

5. Dacă suma rezultată nu este sub bugetul stabilit, trebuie să refaci meniul

Vezi care sunt cele mai scumpe 2 retete și înlocuieștele cu altceva. Ai în vedere că rețetele tind să aibă ingrediente comune așa că, e posibil să ai o parte din ingrediente pentru a găti anumite rețete.

6. După câteva refaceri ar trebui să ai un meniu la un buget redus pe care să îl folosești

Scrie meniul și rețetele din el și păstrează-l în caietul cu rețete. Ai grijă să îl ții într-un loc în care poți să îl găsești ușor. Să sperăm că nu vei avea niciodată nevoie de el, dar dacă ai vei fi linistită că vei știi ce mâncăruri vei prepara cu un buget redus.


ARTICOLE SIMILARE