Cum sa-ti planifici meniul de urgenta

Pe langa fondul de urgenta pe care trebuie sa il ai pus deoparte, meniu de urgenta este un element important din planul tau in caz ca, din orice motiv, veniturile tale se reduc substantial pentru o perioada de timp.

Planificarea meniului de urgenta pare o activitate complicata dar nu este, ai nevoie doar sa gandesti putin.

  • 1. Stabileste care sunt alimentele "ieftine" care iti plac, fasole, orez, paste etc. si aduna retetele care le includ.

    Deasemenea trebuie sa determini ce conserve prefera familia ta: ton, pui etc., e adevarat ca nu e la fel de sanatoasa ca carnea proaspata dar uneori este mult mai ieftina iar atunci cand bugetul este redus aceasta pretul e o caracteristica importanta. Daca te concentrezi asupra mancarii sanatoase atunci fasolea, mazarea, nautul etc. sunt pline de fibre si sunt un bun substitut pentru carne.

  • 2. Stabileste bugetul pentru meniul de urgenta.

    Cei mai frugali isi pot hrani familia de patru pesoane cu 80RON pe saptamana sau 100RON, dar e nevoie de ceva efort pentru a ajunge atat de jos daca nu esti obisnuita sa o faci, dar se poate realiza asa ca nu renunta. Indiferent care este suma pe care o vei aloca alimentelor in bugetul de urgenta nu uita ca trebuie sa o ai in vedere atunci cand stabilesti bugetul si fondul pentru situatiile de urgenta.

  • 3. Fa-ti o lista cu retete ieftine.

    Sa speram ca ai destul de multe din care vei putea alege. Aseaza-le intr-un calendar ca sa vezi pentru cate zile ai retete. Ar fi bine sa le scrii numele pe post-it-uri si sa le lipesti intr-un calendar. Nu utita ca poti sa repeti retetele la fiecare doua saptamani fara sa simti ca mananci acelasi lucru.

  • 4. Aduna preturile ingredientelor necesare pentru toate retetele din fiecare saptamana.

    La suma finala adauga 5-10 RON pentru situatiile in care nu gasesti marca pe care o cumperi de obicei si trebuie sa iei ceva mai scump. Daca suma rezultata este sub bugetul stabilit atunci e perfect, ai reusit sa faci meniul pentru o saptamana.

  • 5. Daca suma rezultata nu este sub bugetul stabilit trebuie sa refaci meniul.

    Vezi care sunt cele mai scumpe 2 retete si inlocuiestele cu altceva. Ai in vedere ca retetele tind sa aiba ingrediente comune asa ce e posibil sa ai o parte din ingrediente pentru a gati anumite retete.

  • 6. Dupa cateva refaceri ar trebui sa ai un meniu la un buget redus pe care sa il folosesti.

    Scrie meniul si retetele din el si pastreaza-l in caietul cu retete. Ai grija sa il tii intr-un loc in care poti sa il gasesti usor. Sa speram ca nu vei avea niciodata nevoie de el, dar daca ai vei fi linistita ca vei stii ce mancaruri vei prepara cu un buget redus.


Votează:
1 1 1 1 1