Fondul de urgență este obligatoriu pentru orice adult care vrea să fie independent financiar. Aceste reguli te vor ajuta să ai acest fond pregătit pentru momentul când vei avea nevoie de el. 

Fondul de urgență poate avea diverse denumiri - bani pentu zile negre, fond de siguranță etc. - dar, în esență, este o necesitate economică pentru oricine își dorește independența financiară. Fondul de urgență este de fapt o măsură de siguranță împortiva unor probleme financiare (pierderea locului de muncă, un accident etc.) care îți pastrează independența financiară în momente grele.

Toată lumea știe, la diferite nivele, că este important să ai niște economii pe care să le utilizezi în caz de urgență, dar nu este întotdeauna clar cum arată acele economii, unde sunt ținute și la ce sunt ele folosite. Pentru a îndeparta confuzia iată câteva principii care te vor ajuta sa te apropii și mai mult de obiectivul financiar: crearea unui fond de urgență.

Mai întâi trebuie să-ți reamintesc câteva lucruri: oamenii sunt diferiți și situațiile financiare sunt diferite. Unii oameni au o bună susținere financiară din partea familiei, alții au cheltuieli medicale sau cadruri de credit sau credite ipotecare (sau o combinație dintre acestea). Atunci când citești sfaturi despre finanțele personale este important să te raportezi la contextul situației tale financiare și să faci ceea ce este cel mai bine pentru tine.

Iată principiile care te vor ajuta să-ți atingi obiectivul:

1. Ai nevoie de un obiectiv

Obiectivul trebuie să fie specific. Nu este eficient sau suficient să te gândești că trebuie să economisești, stabilește o sumă nominală (și realistă) pentu obiectivul tău de a economisi pentru fondul de urgență, scrie-o pe ceva și actionează pentru a o atinge. Atunci când o atingi (sau te apropii de a o atinge) poți să o mărești dacă este nevoie. Cel mai important lucru e să ai un obiectiv.
  Obiectivul de a economisi sau obiectivul financiar - oricum vrei să îl numești - te poate menține motivată și pe calea cea bună, la fel cum îți stabilești obiective de fitness pentru a te menține activă.  Ideal este ca acest obiectiv să fie specific "Încerc să esonomisesc 5.000lei ." este mult mai motivant decât "Încerc să economisesc pentru fondul de urgență."

2. Fondul de urgență ar trebui să acopere 3-6 luni de cheltuieli

Cea mai recomandată dimensiune a fondului de urgență este ca acesta să fie echivalentul a 3 - 6 luni de cheltuieli.
Există doi factori pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când încerci să stabilești care este dimensiunea personală corectă a fondului de urgență: cum definești o urgență și dacă ai circumstanțe personale (boli cronice, ești liber profesionist etc. situații în care poate ca ar fi mai bine ca dimensiunea fondului să fie de 6-8 luni).
Aici apare importanța contextului situației tale financiare: majoritatea oamenilor se pot descurca cu un fond echivalent cu 3 luni de cheltuieli (chirie sau rata la creditul ipotecar, rata la mașina, utilități, mancare etc.) dar cel care aduce singurul venit din familie sau este freelancer sau are o boală cronică ar fi mai bine dacă ar avea un fond de urgență mai mare.

3. Trebuie să fie relativ ușor accesibil

Unii oameni investesc economiile, alții le țin la saltea. Orice ai face, amintește-ți că ai nevoie ca acest fond să fie ușor accesibil dacă  apare "dezastrul" (concedierea, îmbolnavirea sau defecțiunea la mașină) și vrei să ai acces la bani fără să platești taxe pentru asta.
Poți să ai un fond echivalent cu 6 luni de cheltuieli dar 3 luni sunt investiți, și aceasta strategie este corecta atâta timp cât ai acces facil la o parte din bani atunci când ai nevoie. În același timp nu vrei ca fondul tău de urgență să fie supus nici uni risc deci, dacă alegi să investești fă-o în instumente financiare sigure și nu în piața de capital.

4. Ține fondul de urgentă într-un cont de economii sau depozit la termen

Desigur ca vrei ca fondul tău de urgență să aibă o lichiditate cât mai mare dar, pe de altă parte, nici nu vrei să stea degeaba. Ai în vedere că banii se pot devaloriza ca urmare a inflației și echilibrează această situație cu menținerea lichidității fondului de urgență. Unele dintre cele mai bune opțiuni sunt conturile de economii și depozitele la termen.

5. Reamintește-ți de ce ai un fond de urgență

Chiar și atunci când ai construit cu succes un fond de urgență, a uita de ce îl ai te poate abate de la succesul financiar câștigat cu greu.
Scopul fondului de urgență este să te mențină pe linia de plutire în perioadele grele. Dacă aloci acești bani către altceva - vacanțele sau nuntă - te vei trezi într-o situație financiară neplacută tocmai când vei avea mai mare nevoie.  Ceea ce este o urgență pentru unele poate să nu fie o urgență pentru altele dar sigur reducerile nu sunt o urgență sau o ieșire din oraș la sfârșit de săptămână nu este o urgență.
Este înțelept să pui bani deoparte și pentru alte obiective dar nu trebuie să iei din fondul de urgență. Fii sinceră cu ceea ce reprezintă o urgență pentru tine și arunci te vei putea baza pe banii din fondul de urgență.


ARTICOLE SIMILARE