Toți știm pe cineva ca Paul, colegul care vine la servici cu autobuzul își aduce mâncarea de acasă dar care are o casă de vacanță. Sau familia Popescu care are o casă ca a ta dar nu au fost nevoiți să facă un credit pentru mașina. Ei sunt bogații invizibili. Cum au ajuns aici? E adevarat că uneori banii vin din moșteniri sau alte evenimente norocoase, dar în cele mai multe dintre cazuri sunt rezultatul cumpătării și a alegerilor înțelepte. Calea aleasă de ei te poate conduce și pe tine către siguranța și prosperitatea financiară.

1. Nu cheltuiesc mai mult decât au

Știu că e evident, dar acest obicei e în general ignorat. Apartamentul remobilat, vacanțele în străinătate, mesele frecvente la restaurant, mașina de ultimă generație și hainele de designer - sunt cele care te impiedică să fii bogată cândva în viitor. Asta îi face pe unii bogați invizibili, ei nu ies în evidență cu bunurile și serviciile pe care le consumă. Cumpără bunuri funcție de utilitatea lor și nu funcție de preț sau modă. În schimb banii pe care îi economisesc îi pun la treabă câștigând dobânzi sau dividende.

2. Învață

Prima investiție a bogaților invizibili este în ei înșiși. Educația este în continuare baza unui venit mai mare și nu e niciodată prea târziu să înveți. Tu deții puterea de a câștiga mai mult - prin cunoștințele și aptitudinile tale - este cea mai valoroasă posesiune pe care o ai și care nu se devalorizează datorită recesiunii economice. Sigur cunoștințele se pot eroda deci trebuie să-ți menții puterea de a câștiga prin educație continuă, instruire și dezvoltare personală. Asta poate însemna să te intorci la scoală pentru a obține noi calificări.

3. Alegerea domeniului potrivit

Salariile sunt diferite, uneori chiar și pentru posturi similare care necesită calificări similare. Deci este importantă alegerea unui domeniu de activitate cu potențial de creștere și evitarea domeniilor în care concedierile sunt foarte frecvente sau care în viitor vor dispărea.

4. Economisesc și investesc devreme

Imediat ce încep să aibă venituri cei care se îmbogățesc încet încep să economisească și lasă ca banii să lucreze pe termen lung. Dacă economisirea pare de neatins ai în vedere ca prima operațiune din buget să fie plata către fondul tău de economii - ideal ar fi o plată automată. Apoi bugeteaza toate celelalte cheltuieli lunare. Dacă venitul nu îți acoperă cheltuielile redu-ți cheltuielile discreționare.

5. Nu fac investiții cu grad de risc ridicat

Chiar dacă capitalul acumulat le-ar permite să facă investiții pe bursă sau în piata imobiliară (de exemplu) aleg să nu o facă nu numai din cauza riscului de a pierde sumele investite ci și din cauza taxelor foarte mari.

6. Își asigură riscurile pe care nu le pot controla

Asigurările nu sunt o cheltuială discreționară pe care să o poți reduce. Nu îți folosește la nimic toată munca de a economisi dacă poți cheltui totul pentru că te îmbolnăvești și nu mai poți munci sau pentru că trebuie să plătești daune că a căzut un ghiveci de la balconul tău și a rănit pe cineva, pentru aceste două exemple există asigurările de invaliditate și respectiv răspundere civilă.

7. Sunt înțelepți când au câștiguri suplimentare

Atunci când au câștiguri suplimentare, fie o mărire de salariu fie un bonus sau o moștenire bogații invizibili o văd ca pe o șansă de a economisi mai mult nu de a petrece. Și chiar dacă câștigul suplimentar le-ar da șansa de a-și ridica nivelul de trai aceștia actionează fără grabă. În caz că te întrebi de ce nu vorbesc aici de câștigurile la loterie e simplu - bogații invizibili nu joacă la loterie.

8. ÎȘi păstrează mașina și casa

Da această situație e în categoria "nu cheltuiesc mai mult decât au", dar pentru că mașina și casa sunt investiții mari merită o abordare mai detaliată. Thomas J Stanley dedică un întreg capitol ("Nu ești ceea ce conduci") tentației de a cheltui prea mult pe o mașină, în cartea sa "The Milionar Next Door". Atunci când ieși cu noua ta mașină pe poarta dealerului valoarea acesteia începe să scadă. Valoarea unei locuințe pe de altă parte se poate aprecia în timp dar ideea de a cumpăra o casă te muți si când îi crește valoarea o vinzi, pe lângă inconvenientul funcțional presupune cheltuieli cu mutatul și cu taxele. Deci dacă poți, păstrează-ți locuința și fă renovări modeste și înțelepte.

9. Evită datoriile

Nu poți fi bogat dacă ai datorii. Folosește creditul numai pentru a cumpara lucruri care își păstrează valoarea: o casă, educație și poate o mașină. Plătește din banii tăi orice altceva pentru că nimeni nu a ajuns sa aibă probleme financiare pentru că nu a împrumutat destui bani.


ARTICOLE SIMILARE