Secretele prosperitatii

Toti stim pe cineva ca Paul, colegul care vine la servici cu autobuzul isi aduce mancarea de acasa dar care de are o casa de vacanta. Sau familia Popescu care are o casa ca a ta dar nu au fost nevoiti sa faca un credit pentru masina. Ei sunt bogatii invizibili. Cum au ajuns aici? E adevarat ca uneori banii vin din mosteniri sau alte evenimente norocoase, dar in cele mai multe dintre cazuri sunt rezultatul cumpatarii si alegerilor intelepte.
Calea aleasa de ei te poate conduce si pe tine catre siguranta si prosperitatea financiara.

 • 1. Nu cheltuiesc mai mult decat au

  Stiu ca e evident, dar acest obicei e in general ignorat. Apartamentul remobilat, vacantele in strainatate, mesele frecvente la restaurant, masina de ultima generatie si hainele de designer - sunt cele care te impiedica sa fii bogat candva in viitor. Asta ii face pe unii bogati invizibili, ei nu ies in evidenta cu bunurile si serviciile pe care le consuma. Cumpara bunuri functie de utilitatea lor si nu functie de pret sau moda. In schimb banii pe care ii economisesc ii pun la treaba castigand dobanzi sau dividende.

 • 2. Invata

  Prima investitie a bogatilor invizibili este in ei insisi. Educatia este in continuare baza unui venit mai mare si nu e niciodata prea tarziu sa inveti. Tu detii puterea de a castiga mai mult - prin cunostintele si aptitudinile tale - este cea mai valoroasa posesiune pe care o ai si care nu se devalorizeaza datorita recesiunii economice. Sigur cunostintele se pot eroda deci trebuie sa-ti mentii puterea de a castiga prin educatie continua, instruire si dezvoltare personala. Asta poate insemna sa te intorci la scoala pentru a obtine noi calificari.

 • 3. Alegerea domeniului potrivit

  Salariile sunt diferite, uneori chiar si pentru posturi similare care necesita calificari similare. Deci este importanta alegerea unui domeniu de activitate cu potential de crestere si evitarea domeniilor in care concedierile sunt foarte frecvente sau care in viitor vor disparea.

 • 4. Economisesc si investesc devreme

  Imediat ce incep sa aiba venituri cei care se imbogatesc incet incep sa economiseasca si lasa ca banii sa lucreze pe termen lung. Daca economisirea pare de neatins ai in vedere ca prima operatiune din buget sa fie plata catre fondul tau de economii - ideal ar fi o plata automata. Apoi bugeteaza toate celelalte cheltuieli lunare. Daca venitul nu iti acopera cheltuielile redu-ti cheltuielile discretionare.

 • 5. Nu fac investitii cu grad de risc ridicat

  Chiar daca capitalul acumulat le-ar permite sa faca investitii pe bursa sau in piata imobiliara (de exemplu) aleg sa nu o faca nu numai din cauza riscului de a pierde sumele investite ci si din cauza taxelor foarte mari.

 • 6. Isi asigura riscurile pe care nu le pot controla

  Asigurarile nu sunt o cheltuiala discretionara pe care sa o poti reduce. Nu iti foloseste la nimic toata munca de a economisi daca poti cheltui totul pentru ca te imbolnavesti si nu mai poti munci sau pentru ca trebuie sa platesti daune ca a cazut un ghiveci de la balconul tau si a ranit pe cineva. Pentru aceste cazuri exista asigurarile de invaliditate si respectiv raspundere civila.

 • 7. Sunt intelepti cand au castiguri suplimentare

  Atunci cand au castiguri suplimentare, fie o marire de salariu fie un bonus sau o mostenire bogatii invizibili o vad ca pe o sansa de a economisi mai mult nu de a petrece. Si chiar daca castigul suplimentar le-ar da sansa de a-si ridica nivelul de trai acestia actioneaza fara graba. In caz ca te intrebi de ce nu vorbesc aici de castigurile la loterie e simplu - bogatii invizibili nu joaca la loterie.

 • 8. Isi pastreaza masina si casa

  Da aceasta situatie e in categoria "nu cheltuiesc mai mult decat au", dar pentru ca masina si casa sunt investitii mari merita o abordare mai detaliata. Thomas J Stanley dedica un intreg capitol, ("Nu esti ceea ce conduci") in cartea sa "The Milionar Next Door", tentatiei de a cheltui prea mult pe o masina. Atunci cand iesi cu noua ta masina pe poarta dealerului valoarea acesteia incepe sa scada. Valoarea unei locuinte pe de alta parte se poate aprecia in timp dar ideea de a cumpara o casa, te muti si cand ii creste valoarea o vinzi pe langa inconvenientul functional presupune cheltuieli cu mutatul si cu taxele. Deci daca poti, pastreaza-ti locuinta si fa apgradari modeste si intelepte.

 • 9. Evita datoriile

  Nu poti fi bogat daca ai datorii. Foloseste creditul numai pentru a cumpara lucruri care isi pastreaza valoarea: o casa, educatie si poate o masina. Plateste din banii tai orice altceva pentru ca nimeni nu a ajuns sa aiba probleme financiare pentru ca nu au imprumutat destui bani.


Votează:
1 1 1 1 1