Reguli pentru a trai minimalist

A trai minimalist e o mare dilema in ziua de azi, suntem obisnuiti sa auzim in fieacare zi si oriunde: "mai mult, mai mult", dar vedem si oameni care se straduesc sa traiasca cu mai putin si sunt mai fericiti. Cum sa scapi de dezordine si sa pastrezi doar lucrurile esentiale? Va trebui sa faci compromisuri la stil pentru a putea trai minimalist? Raspundem la aceste intrebari si altele cu acest ghid.

 • 1. Sorteaza

  Primul (si cel mai important) pas este sortarea. E timpul sa te aventurezi in dulapuri, sertare si rafturi si sa scapi de toate lucrurile de care nu ai nevoie. Creeaza cutii cu obiecte: de pastrat, de aruncat si de donat si incetul cu incetul treci prin toate obiectele din fiecare camera. Fii stricta cu ceea ce pastrezi, pentru ca singura modalitate de a trai cu mai putin este de a scapa de haos si de multimea de lucruri acumulate. Daca esti genul care gandeste "Am sa pastrez asta pentru ca poate intr-o zi am sa am nevoie de ea!" Intr-o zi nu insamna azi. Daca nu o utilizezi in mod regulat atunci nu trebuie sa o pastrezi.

 • 2. Inventariaza

  Acum ca ai ramas numai cu lucrurile care iti plac si le folosesti, e timpul sa le inventariezi pentru a avea o imagine de ansamblu a ceea ce ai, iar atunci cand cumperi ceva sa stii sigur ca nu detii deja un produs asemanator. Sa nu mai fii pusa in situatia sa iti cumperi o fusta neagra numai pentru ca ai uitat ca ai deja una, ci a sa o cumperi ca modelul nou iti place mai mult decat cea veche si atunci o vei pastra pe cea noua.

 • 3. Organizeaza

  Atunci cand iti organizezi dulapul sau un sertar cel mai bine este sa incepi cu o foaie alba. Scoate totul din spatul pe care urmeaza sa il organizezi. Apoi gaseste modalitatea cea mai buna de a le pune la locul lor. Pune lucrurile pe care nu le folosesti des mai in spate si cele pe cale folosesti in fiecare zi la indemana. Daca incepi cu un dulap sau sertar gol vei avea posibilitatea sa folosesti fiecare centimetru din el.

 • 4. Un lucru in plus = un lucru in minus

  Numai pentru ca vrei sa traiesti minimalist nu inseamna ca nu ai voie sa faci cumparaturi, dar motoul tau ar trebui sa fie: daca cumperi un lucru unul trebuie sa il arunci. Aceasta regula se aplica la haine, ustensile de bucatarie, pantofi etc. Daca vrei sa aduci ceva in spatiul tau atunci trebuie ca imediat sa donezi un alt obiect.

 • 5. Spatiul de depozitare secret

  E o modalitate de a ascunde lucrurile tale (organizate) la vedere fara sa-ti stea in cale. Bancile, taburetii, comodele si cosurile sunt toate obtiuni de stocare. Cumpara lucruri care pot avea dubla functionalitate si vei avea la indemana toate lucrurile de care ai nevoie.

 • 6. Toate lucrurile au nevoie de un loc al lor

  Cheiea organizarii este de gasi pentru fiecare lucru un loc al sau. Atunci cand folosesti ceva si stii exact unde sa il pui la locul lui e mult mai usor sa-ti pastrezi casa ordonata si functionala.


Votează:
4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (2 Votes)